Onze artikelen over LED

3 aandachtspunten bij het vervangen van 230 volt halogeenspots

De veelvoorkomende halogeenspotjes zijn er simpelweg in twee varianten: 12 volt en 230 volt. We beperken ons in dit artikel tot de 230 volt spots.

Hoe weet ik het verschil tussen 12 volt en 230 volt?

De 12 volt spots werken met behulp van een trafo die van de netspanning (230 volt) laagspanning maakt. De spots die hiervoor gebruikt worden heten MR16 (of ookwel GU5.3 genoemd) en de kleinere spotjes heten MR11 (ookwel GU4 genoemd). Deze spots worden gekenmerkt door de twee pinnetjes als fitting die in de twee kleine gaatjes van de fittinghouder gestoken moeten worden.

230 volt spots werken daarentegen zonder behulp van trafo en kunnen dus rechtstreeks op het stopcontact aangesloten worden. Als je niet zeker weet of er een trafo op de spots is aangesloten, kun je dit type spot ook herkennen aan de fitting. De fitting kenmerkt zich door twee dikke pootjes die in de houder een kwartslag gedraaid moeten worden. De benaming van dit type spot is GU10.

Tegenwoordig heeft 230 volt de voorkeur als er niet gedimd hoeft te worden. Immers, een LED-spot 230 volt is iets zuiniger van zichzelf en hij hoeft niet gebruik te maken van een trafo, wat hem nóg zuiniger maakt. Maar als er gedimd moet worden heeft 12 volt over het algemeen de voorkeur. Zeker met onze nieuwe 0-10 volt dimmodule met inbouwdimmer is bijna elke LED-lamp goed dimbaar.

Voor meer informatie hierover kun je het artikel over de verschillen MR16 en GU10 lezen.

Vervangen van GU10 halogeenspots

LED-spots kennen veel meer varianten en mogelijkheden om een ruimte te verlichten dan halogeen. In sommige gevallen wil je graag hetzelfde licht en is de besparing van energie de reden om over te stappen. Het is daarom zaak eerst naar de lichteigenschappen van een standaard halogeenspotje te kijken.

1. De kleur

Een halogeenspot heeft een kleurtemperatuur die tussen de 2700K en 3000K ligt. Wil je warm licht voor sfeer, net als bijvoorbeeld de gloeilamp, dan is 2700K ideaal voor een LED-spot.

2. Lichthoek

De hoek waaronder het licht verspreid wordt is ook nog van belang voor een goed lichteffect. Dit bepaalt of het licht verstrooid wordt (60º hoek of nog breder) door de ruimte of dat er stip op de vloer zichtbaar is (15º bijvoorbeeld). Een standaard halogeenspot heeft een lichthoek van 36º.

3. Lichtopbrengst

Hoeveel licht een LED-spot geeft drukken we uit in lumen, terwijl men gewend is dit in Watts te doen. Het Wattage zegt niet direct iets over hoeveel licht een lamp geeft, maar zegt hoeveel energie hij verbruikt. Aangezien een LED-spot veel energiezuiniger is, ligt het Wattage vaak zo’n 80% tot 90% lager.

Voor het gemak kunnen we het Wattage van de halogeenspot ongeveer delen door 6 om te achterhalen welk Wattage we nodig hebben voor een LED-spot. Bijvoorbeeld een 35 Watt halogeenspot kan vervangen worden door een 5 of 6 Watt LED-spot en een 50 Watt halogeenspot door een 8 Watt LED-spot.


Ik hoop dat dit artikel nuttig is en het u zal helpen bij het vervangen van de halogeenspots. Ik sta altijd open voor feedback, dus plaats gerust een comment hieronder.

Over Jordi Bron

LED-fanaat en gepassioneerd ondernemer in duurzame technische oplossingen.

Reacties (12)

Annie Dinnesen
18 Januari 2014

Hallo Jordi
Wij willen onze halogeen spotjes vervangen voor led spotjes,het zijn er vier.
Moeten wij ze alle vier tegelijk vervangen of kunnen we ze een voor een vervangen als ze kapot zijn.
Vriendelijke groeten
Annie Dinnesen

Jordi | Leds Refresh
20 Januari 2014

Beste Annie Dinnesen,

Kostentechnisch gezien is het verstandiger om direct alle spots te vervangen. Bekijk ook dit artikel waarom dat het geval is: https://www.ledsrefresh.nl/nl/over-led/led-wordt-nog-goedkoper.

Maar wellicht een belangrijker argument voor directe vervanging van alle spots is dat het licht van LED in kleine mate toch verschilt van halogeen. Dit betekent dat er verschillen waarneembaar zijn als er LED naast halogeen geplaatst wordt. Esthetisch is het dus ook verstandiger om direct alles te vervangen.

Het enige tegenargument dat ik kan verzinnen is de benodigde investering. Maar aangezien LED behoorlijk gedaald is in prijs kan dit ook niet meer het probleem zijn, zeker niet voor 4 spotjes.

Succes.

Jordi

Rita
11 Mei 2014

Beste Jordi,

Wij hebben nogal wat (dure)lampen met een G9 (twee lusjes) fittingen. Is het mogelijk het gedeelte waarin het lampje wordt gestoken te vervangen door een andere fitting waarin een LED lamp geplaatst kan worden?

Vriendelijke groet,

Rita

Jordi | Leds Refresh
12 Mei 2014

Beste Rita,

Dat is op zich mogelijk. Houdt u er wel rekening mee dat G9 op 230 Volt werkt (zonder trafo). U kunt dus kiezen voor ombouw naar E14 (kleine fitting), E27 (grote fitting) of naar GU10 (spots op 230 Volt). Deze zijn ook los bij ons te koop onder Accessoires - Fittingen. Succes ermee!

Jordi

sf
13 Oktober 2014

Hallo jordi

ik heb een best groot huis en ik heb rond 80 spots van GU10 van 230 v wat is best meneer te vervangen naar led spot

Peter
05 December 2014

Hallo Jordi,

ik heb een aantal halogeen spots in huis die ik wil vervangen door led-lampen, echter de halogeenspots zitten aangesloten op een trafo en vervolgens een Busch Jaeger dimmer in de muur. Kan ik de 12V halogeenlampen simpel vervangen door 12V led-lampen en dan toch nog de dimmer gebruiken of is het allemaal ingrijpender?

Franco
07 December 2014

Hallo Jordi

Op de lamp zitten totaal 10x G9 halogeen lampjes. Nu Bewust wil ik de 5 ervan vervangen door de energie zuinige G9 ledjes. Kunnen alle halogeenlampjes en led lampjes nu veilig naast elkaar op 1 aansluiting werken, zonder brand gevaar of in strijd met de gelijktijdigheid?

Met vriendelijke groeten
Franco

Jacqueline
23 Augustus 2015

Ik heb ter vervanging van een oude spot een nieuwe gekocht met G9 230 volt. Maar voorheen zat er een spot met 12 volt, inclusief trafo.
Mijn nieuwe spot doet het nu dus niet. Kan ik hier een 12 volt lampje met lus in doen, of bestaan deze niet?

wilco
30 Januari 2016

Hoi

Ik heb 6 halogeen lampjes met travo in de badkamer. Kan ik deze zonder problemen vervangen voor led?
Of moet de travo er dan eerst tussen uit?

Bjorn
25 November 2016

Beste,

Bestaan er gu10 naar gu10 verloopfittings? Deze heb ik nodig om om een lange spaarlamp met gu10 fitting te vervangen door een led spot. Deze spot is niet lang genoeg om in de bestaande armatuur te passen. Ik heb deze fitting al eens gezien op chinese website maar niets op Europese.

Mvg,

Bjor

Arno
24 Januari 2017

Nav van de vraag van bjorn.
Ook ik had vier spotjes GU10 (waarschijnlijk nog spaarlampen oid) die 7 cm lang zijn. LEDlampen zijn maar 5,5 cm lang, dus die passen niet goed. Ik heb in verschillende winkels navraag gedaan, maar zij konden me niet helpen aan LED of halogeen lampen met 7cm lengte.
Volgens 1 winkelier mogen verloopstukken niet gebruikt worden ivm brandgevaar.

Ik heb maar een nieuwe armatuur gekocht, maar ben wel benieuwd of er een oplossing bestaat.

JanW
03 Mei 2017

Ik wil graag in de badkamer de 12v halogen vervangen door led. Welke ledlampen kan ik hiervoor gebruiken?

Reageren

Copyright © 2019 - Leds Refresh
Alle rechten gereserveerd