3 aandachtspunten bij het vervangen van 230 volt halogeenspots

3 aandachtspunten bij het vervangen van 230 volt halogeenspots

De veelvoorkomende halogeenspotjes zijn er simpelweg in twee varianten: 12 volt en 230 volt. We beperken ons in dit artikel tot de 230 volt spots.

Hoe weet ik het verschil tussen 12 volt en 230 volt?

De 12 volt spots werken met behulp van een trafo die van de netspanning (230 volt) laagspanning maakt. De spots die hiervoor gebruikt worden heten MR16 (of ookwel GU5.3 genoemd) en de kleinere spotjes heten MR11 (ookwel GU4 genoemd). Deze spots worden gekenmerkt door de twee pinnetjes als fitting die in de twee kleine gaatjes van de fittinghouder gestoken moeten worden. 230 volt spots werken daarentegen zonder behulp van trafo en kunnen dus rechtstreeks op het stopcontact aangesloten worden. Als je niet zeker weet of er een trafo op de spots is aangesloten, kun je dit type spot ook herkennen aan de fitting. De fitting kenmerkt zich door twee dikke pootjes die in de houder een kwartslag gedraaid moeten worden. De benaming van dit type spot is GU10Tegenwoordig heeft 230 volt de voorkeur als er niet gedimd hoeft te worden. Immers, een LED-spot 230 volt is iets zuiniger van zichzelf en hij hoeft niet gebruik te maken van een trafo, wat hem nóg zuiniger maakt. Maar als er gedimd moet worden heeft 12 volt over het algemeen de voorkeur. Zeker met onze nieuwe 0-10 volt dimmodule met inbouwdimmer is bijna elke LED-lamp goed dimbaar. Voor meer informatie hierover kun je het artikel over de verschillen MR16 en GU10 lezen.

Vervangen van GU10 halogeenspots

LED-spots kennen veel meer varianten en mogelijkheden om een ruimte te verlichten dan halogeen. In sommige gevallen wil je graag hetzelfde licht en is de besparing van energie de reden om over te stappen. Het is daarom zaak eerst naar de lichteigenschappen van een standaard halogeenspotje te kijken.

1. De kleur

Een halogeenspot heeft een kleurtemperatuur die tussen de 2700K en 3000K ligt. Wil je warm licht voor sfeer, net als bijvoorbeeld de gloeilamp, dan is 2700K ideaal voor een LED-spot.

2. Lichthoek

De hoek waaronder het licht verspreid wordt is ook nog van belang voor een goed lichteffect. Dit bepaalt of het licht verstrooid wordt (60º hoek of nog breder) door de ruimte of dat er stip op de vloer zichtbaar is (15º bijvoorbeeld). Een standaard halogeenspot heeft een lichthoek van 36º.

3. Lichtopbrengst

Hoeveel licht een LED-spot geeft drukken we uit in lumen, terwijl men gewend is dit in Watts te doen. Het Wattage zegt niet direct iets over hoeveel licht een lamp geeft, maar zegt hoeveel energie hij verbruikt. Aangezien een LED-spot veel energiezuiniger is, ligt het Wattage vaak zo’n 80% tot 90% lager. Voor het gemak kunnen we het Wattage van de halogeenspot ongeveer delen door 6 om te achterhalen welk Wattage we nodig hebben voor een LED-spot. Bijvoorbeeld een 35 Watt halogeenspot kan vervangen worden door een 5 of 6 Watt LED-spot en een 50 Watt halogeenspot door een 8 Watt LED-spot. Ik hoop dat dit artikel nuttig is en het u zal helpen bij het vervangen van de halogeenspots. Ik sta altijd open voor feedback, dus plaats gerust een comment hieronder.

De met een * gemarkeerde velden zijn verplichte velden.

Ik heb de gegevens bescherming informatie gelezen.