Onze artikelen over LED

Welke lichtkleur LED-lamp?

De doorbraak van warme LED-lampen

Een gloeilamp geeft warm licht. Dat is makkelijk, want op een Flame gloeilamp na, geeft elke wolfraam gloeilamp hetzelfde licht. Sfeervol, prettig, zacht, warm, gezellig, ga zo maar door.

Bij LED ligt dat even anders. In de beginjaren van de commerciële LED-lampen gaven ze dat blauwe ongezellige en kille licht. Langzaamaan begon dat te veranderen en kwamen er ook LED-lampen op de markt met warm en sfeervol licht. Technisch gezien stonden de LED-fabrikanten jarenlang voor een behoorlijke uitdaging om van de oorspronkelijk lichtkleur van LED (kil blauw) een warmwitte lichtkleur te maken.

Een van de belangrijkste doorbraken in kleurtemperatuur is de opkomst van Lemnis met de Pharox LED-lampen. Zij waren gefocust op het fabriceren van een warmwitte LED-lamp voor thuis, wat de gloeilamp kan vervangen met een fractie van de energieconsumptie. Nog steeds is Pharox een van de prettigste warmwitte LED-lampen. Naar mijn mening hebben ze zelfs de beste Flame (extra warmwit) LED-lamp in hun assortiment met een kleurtemperatuur van maar liefst 2300K.

Overzicht kleurtemperaturen

Maar wat zegt dat 2300K, 2700K, 3000K, 4000K of 6500K nou eigenlijk? De K staat voor graden Kelvin en simpel gezegd komt het er op neer dat hoe lager de waarde van de kleurtemperatuur, hoe warmer het licht. Zie hieronder een aantal voorbeelden:

  • Zonsopkomst: 2000K
  • Flame Gloeilamp: 2300K
  • Ongedimde gloeilamp: 2700K
  • Halogeenlamp: 3000K
  • TL 830: 3000K
  • Uur na zonsopkomst: 3500K
  • TL 840: 4000K
  • Gem. overdag: 5000K
  • Heldere blauw hemel: 6500K

Gloeilampen vervangen, welke kleurtemperatuur?

Bent u op zoek naar een gloeilampvervanger dan moet u zich eerst afvragen of deze moet kunnen dimmen. Een gloeilamp die gedimd wordt verschuift van 2700K naar 2200K, waardoor deze zo een sfeervol zacht licht geeft. Is de gloeilamp standaard gedimd, dan kunt er het beste uitgeweken worden naar de Flame LED-lamp of de Dimtone van Philips gebruiken.

De Dimtone LED-lamp van Philips zakt in kleurtemperatuur wanneer deze gedimd wordt. Hij wordt kunstmatig warmer van kleur bij dimmen doordat de witte LED's in deze LED-lamp afnemen in sterkte, terwijl er een rood/amber-kleurig LED'tje feller gaat branden. Een ongedimde gloeilamp geeft een kleurtemperatuur van rond de 2700K en hier zijn de meeste LED-lampen dan ook leverbaar in.

Halogeenspots vervangen, welke kleurtemperatuur?

Halogeenspots hebben een kleurtemperatuur van tussen de 2700K en 3000K, afhankelijk van het type halogeenspotje. De LED-spotjes als vervanger hiervan zijn zowel in 2700K of 3000K. Lees goed de beschrijvingen om te achterhalen wat de betreffende kleurtemperatuur is.

Kantoren

Voor kantoren is fris en prettig licht om in te werken en te concentreren vereist. 4000K of 5000K heeft hier de voorkeur. Wat niet aan te raden is, is warmwit (3000K). Dit zachte licht geeft het lichaam het gevoel in de ruststand te gaan en onbewust zul je er dan ook moe onder worden wanneer je de hele dag zit te werken in dit licht.

Omgekeerd is ook waar: van daglicht wit of koel wit (6500K) krijg je energie, omdat je lichaam dit ervaart alsof je overdag buiten bent. Om niet een te kil ogend kantoor te hebben, kiezen we vaak voor de tussenoplossing: 4000K of 5000K, neutraal wit.

Conclusie

We kunnen stellen dat wanneer je van warmwit licht houdt, zoals de gloeilamp, je het beste voor 2700K kunt kiezen. Wil je extra warmwit, dan kies je voor de Flame LED-lampen met een lagere kleurtemperatuur van ongeveer 2300K.
 
Keuze genoeg en bevalt het niet, dan mag je bij Leds Refresh alles weer terug sturen!       

Over Jordi Bron

LED-fanaat en gepassioneerd ondernemer in duurzame technische oplossingen.

Reacties (34)

theo vd voort
27 Oktober 2013

goed en helder artikel. toch heb ik nog een vraag. ik heb gehoord dat kleurtemperatuur niet altijd hetzelfe is. klopt dit? ik bedoel dat twee ledlampen met 2700k ondeerling dus nogal kunnen verschillen.

groet

theo

Jordi | Leds Refresh
29 Oktober 2013

Hoi Theo,

Dank voor je reactie. Je hebt een punt: het is inderdaad zo dat lang niet alle 2700K LED-lampen dezelfde kleur licht geven. Dit is van een aantal variabelen afhankelijk, onder andere CRI, spectrum volledigheid. Deze materie is te ingewikkeld om hier tot in detail te bespreken.

CRI is nog wel een zeer belangrijk punt. Dit geeft de kleurechtheid aan. Een lage CRI (zeg ongeveer 50) geeft flets en kil licht. Er zit geen kleur in. De eerste generaties LED hadden deze nare eigenschap. Ook veel (goedkope) spaarlampen hebben een slechte CRI. Met Leds Refresh proberen we altijd lampen te leveren met een CRI van boven de 80.

Verder blijft het een beetje proberen. Je kan veel schrijven over LED en alle specs bestuderen, maar wij merken toch dat het per situatie kan verschillen en je het gewoon moet proberen. Bevalt het niet dan kun je altijd gratis retourneren en krijg je je geld terug van ons.

Ik hoop dat we je hiermee geholpen hebben.

Met vriendelijke groet,

Jordi
Leds Refresh

Jordi | Leds Refresh
18 November 2013

Wellicht nog een nuttige aanvulling hier op:

De termen "wit", "neutraal wit", "helder wit" en "daglicht wit" worden nogal eens door elkaar gebruikt. Er is geen duidelijke afspraak over welke kleurtemperatuur nu exact "wit" moet zijn.
Wij gebruiken wit of neutraal wit voor 4000K en helder wit of daglicht wit voor 6500K.

Dit geldt ook voor warmwit. Sommige aanbieders (vooral de buitenlanders) noemen 3000K vaak al extra warmwit. Voor ons is 3000K gewoon warmwit, 2700K extra warmwit en 2300K is flame warmwit.

M.A.M. van de Weghe
01 December 2013

Ik heb een lamp gekocht met ingebouwde led lampen die een kleur afgeven van 3000K. Dat blijkt in huis te koud te zijn. Bestaat er een manier om die kleur te veranderen in 2700K? De leds kunnen niet vervangen worden. dus ik dacht aan een filter of zoiets.

Jordi | Leds Refresh
02 December 2013

Beste M.A.M van de Weghe,

Of 3000K te koud is voor in huis is ook weer niet zo recht toe recht aan te zeggen. Het hangt ten eerste van smaak af. De één houdt van iets witter licht dan de ander. Mijn ervaring is dat vooral vrouwen het heel belangrijk vinden dat het zeer warm (bijna oranje/rood) licht geeft. Maar ook in de techniek hangt het van veel dingen af, oftewel de éne 3000K LED-lamp kan witter ogen dan de andere. Dit heeft dan weer te maken met de kleurechtheid en de kleurverzadiging (CRI).

Wij hebben verschillende testen gedaan met filters, maar allen zonder positief resultaat. Zo heb ik een keer in een café boven de bar AR111 halogeenlampen vervangen, welke vervolgens voor daar veel te wit waren; ook dit was 2700K volgens fabriek, maar gemeten bleek het eerder 2850K te zijn. We hebben toen gele filters erover geplaatst om het licht "geler" te maken. Het resultaat wat je dan krijgt is dat alles dan ook écht geel is. De mensen aan de bar oogden ziek, wat niet gewenst is natuurlijk.

Ik adviseer dan ook verder te kijken, maar niet in de weer te gaan met filters.

Succes met de zoektocht naar warme LED-lampen.

Jordi

Van Dam
18 Januari 2014

Duidelijk artikel. Dit heeft me geholpen bij mijn keuze naar de juiste lampen. Toch vind ik vaak de echt warme kleuren in led erg geel of bijna oranje aanvoelen wat ten koste gaat van de andere kleuren. Hoe komt dit? Bestaat er ook led dat wel zo warm is van kleur, maar ook andere kleuren nog laat zien?

emmy
30 Januari 2014

Met belangstelling dit artikel gelezen. Wij hebben een donkere badkamer met een spiegel waar verlichting inzigt, wit licht. Nu wil ik van dezelfde kleur spotjes aan het plafond, maar dat licht is veel geler en dat vind ik niet mooi. Dat ik die lampjes vervangen?

Jordi | Leds Refresh
30 Januari 2014

Beste Emmy,

Over het algemeen zit in spiegels verlichting van rond de 4000K of 5000K. Betreft het hier LED of TL-verlichting? Mijn advies zou dan ook zijn om spotjes te zoeken van met een kleurtemperatuur van ongeveer 5000K. Een voorbeeld van zo'n LED-spot is deze: https://www.ledsrefresh.nl/nl/led-spots-gu10-(230v)/grandi-spirit-led-spot-gu10-5w. Deze spot is ook voor 12V (met trafo) leverbaar.

Bent u hiermee geholpen?

Met vriendelijke groet,

Jordi Bron | Leds Refresh

Mevr Pol
11 Augustus 2014

Ik heb onlangs in mijn tuin een boom laten plaatsen die ik nu met een inbouw <a href="/nl/grondspots" title="Grondspot" target="_self">grondspot</a> wil oplichten van onderen. Kunt u mij vertellen welke spottype en lichtsterkte ik zou moeten gebruiken. Is bijvoorbeeld een 2700 K Led spotverlichting voldoende sterk?

Met vriendelijke groet,

Mevr. pol

Francois | Leds Refresh
11 Augustus 2014

Beste Mevrouw Pol,

Uw vraag is nogal afhankelijk van persoonlijke voorkeuren en wensen. Ik zou de volgende grondspot adviseren: https://www.ledsrefresh.nl/nl/grondspots/grondspot-rond-voor-gu10-led-spot

Op het gebied van de licht kleur, zou ik eerst kijken of u al verlichting heeft in uw tuin en wellicht uw keuze daarop aanpassen. Persoonlijk zou ik gaan voor sfeervol warmwit licht (3000K). Onderstaande led spot past perfect in de grondspot en is ideaal voor het aanlichten van objecten. Met een verbruik van slechts 4 watt en toch ruim 300 lumen is het wat mij betreft de perfecte lamp voor uw situatie. https://www.ledsrefresh.nl/nl/led-spots-gu10-(230v)/led-spot-gu10-60-smd-led's-4w

Met vriendelijke groet,

Francois
Leds Refresh

Jim
28 Augustus 2014

Welk kleur heeft Men nodig voor een etalage in een kledingzaak.

Francois | Leds Refresh
05 September 2014

Beste Jim,

Dit is nogal persoonlijk, de vraag is welke uitstraling en sfeer wil je creëren?

koelwit 6500K is zoals het buiten op een heldere zomerdag is, ik neem aan dat je de kleding wil laten zien zoals de kleding eruit ziet tijdens een zonnige dag. Wil je toch wat warmer licht kies dan 4000K - 5000K. Ik denk dat het handig is om verschillende spotjes te proberen en te kijken welke kleur je zelf het beste vindt overkomen.

Met vriendelijke groet,

Francois

Elle
12 September 2014

hallo,
ik heb in mijn huiskamer flame lampen 25watt aangesloten op dimmers uit de tijd van toen toen. nu hoor ik als ik led verlichting hierop aansluit uiteraard ook in de kleur flame dat dit niet goed gaat en dat ik eerst alle dimmers moet vervangen. klopt dit of is er toch een oplossing voor? en hoe zit dit met spotjes in de keuken. zitten ook op dimmers aangesloten moeten deze allemaal vervangen worden?

vr. gr. Elle

ronald
07 Januari 2015

Hoi,

Ik heb een koperen artichoke 60cm lamp van Louis Poulsen met een E40 vitting. De lamp wordt doorgaans voorzien met een Osram SPC.A T CL 500W (gloeilamp). Ik heb lang gezocht naar een passende led lamp (of andere energie besparende optie) die dimbaar is. Helaas stralen ledlampen met een dergelijke vermogen die dimbaar zijn alleen naar beneden, of zijn ledlampen met een dergelijke vermogen die rondom stralen niet dimbaar en hebben een te hoge kleurentemperatuur van 4000K +

Is er misschien een mogelijkheid om energie te besparen?
Vitting E40
Kleur: 2500K-2900K
Dimbaar
Lumen: 8.400 <a href="/nl/over-led/wat-is-het-verschil-tussen-lumen-en-watt-" title="Lumen" target="_blank">Lumen</a> (vergelijkbaar gloeilamp 500W)

Ik ben erg benieuwd of er een oplossing is. Hoeft niet perse led te zijn, als het maar besparend is tov de huidige gloeilamp.

Met vriendelijke groet,
Ronald

Coverband Infinity
25 Maart 2015

Wij gaan ook over op LED voor het aanlichten van onze <a href="https://www.infinity-band.nl">Coverband</a>. Lang gezocht naar een oplossing niet niet de stoppenkast deed smelten.

Het is nu haalbaar om 10x30W 3000K verlichting te gebruiken. De rest van de apparatuur is ook LED intussen. Ideaal!

Tinu
29 Maart 2015

Bestaat er zoiets als folie of lak om een dure led- buislamp met koud licht die ik nu een maal gekocht heb ( het was dat of in het donker zitten) kan omzetten naar een warmer licht?

Meindert
31 Mei 2015

Hallo wij hebben een veranda gebouwd en willen led lampen aan de achterwand die omhoog en naar beneden schijnen wel een beetje sfeer hoeveel watt of lumen is daar voor geschikt wij hebben lampen gezien van 2x2 watt warm wit is dat voldoende om elkaar toch nog te kunnen zien of is dat best nog wel donker

Met Vriendelijke groet,

Meindert

Harold
09 September 2015

Ben op zoek naar verlichting voor mijn tuin. Heb al leuke armaturen met een G9 fitting. Ik heb led gloeilampjes van 2700 kelvin. Echter vind ik dit geheel niet mooi.

Ik zoek een zeer zacht lichtje . Sfeer verlichting . Geen hoofd verlichting . Flame of zo. .heeft u advies voor mij?

Francois | Leds Refresh
10 September 2015

Beste Harold,

Wij hebben sinds kort een G9 steeklampje in het assortiment (nog niet zichtbaar in de webshop) die 2400K (flame) licht geeft met 3 watt (19 watt) en dimbaar is.

stuurt u anders even een mailtje naar info@ledsrefresh.nl met de wensen en aantallen dan heeft u snel wat meer informatie.

Met vriendelijke groet,

Francois

Anna
08 Oktober 2015

Hallo,
Ik heb een behuizing gemaakt voor een ledstrip die op een koelstrip is geplakt. Buiten de behuizing wordt de strip ongeveer 24 graden, in de behuizing ongeveer 30 graden. Is dit te hoog om de kwaliteit van de strip te waarborgen?
Groeten, Anna

Amanda
10 Oktober 2015

Wij willen in de nok van onze serre led strips plaatsen. Nu hadden we 5 mt Leds /m IP 65 warm wit. Dit vinden we echter veel te fel licht. Wat raad u aan? Geel ?

Mieke
05 November 2015

Hallo,
Ik wil een rail met spots ophangen on schilderijen aan te lichten. (Led). Welke kleurtemperatuur heb ik nodig?
Met vriendelijke groet Mieke

Jeffrey
09 December 2015

Hallo, interessant en nuttig blog! Ik heb een vraag over de verlichting in de badkamer. De badkamer kent bij ons twee functies: relaxen en praktisch. Voor relaxen in bad en in de sauna is sfeerverlichting het belangrijkst maar wanneer bij regulier douchen, scheren, opmaken enzo moet de verlichting vooral functioneel zijn. Is het gebruikelijk / te adviseren om de kleurtemperatuur hierop aan te passen? Dus bv. extra warm wit en helder wit? Dit zou dan wel apart geschakeld moeten worden lijkt me want gelijktijdig twee kleuren licht is niet mooi, toch?

Alvast bedankt

sandra
20 December 2015

Ik vind dat lichtkleuren beuren moeilijk. Helemaal omdat sites elkaar tegenspreken. En zelfs op een sits zelf, zoals die van jullie, staat er tegenstrijdige informatie. Bovenaan staat helder blauwe hemel 6500 K. Maar in het plaatje onderaan (de linkse van de 3) blijk een bewolkte hemel al op 7500 te zitten en een helder blauwe hemel tegen de 10.000. Een gigantisch verschil, dus wat is het nu??? Deze details zijn belangijk. *confused*

erik janssen
20 Oktober 2016

Ik heb 20 Led GU10 lampen gekocht met kleur temperatuur 2700..

Ik vind ze wat slecht te dimmen naar minimaal maar dat terzijde.

De kleur temperatuur vind ik te wit en zou die eigenlijk met een keurig stukje folie wat willen laten zakken.
Als er nu een standaard ronde zelf plakkende folie was van 50 mm zou dat mooi zijn, kan ik zo de kleur temperatuur wat verschuiven naar oranje...

Wie weet of dit bestaat en waar te koop.

joost
03 November 2016

Hi Erik

Je kunt kleurenfilters bij een bedrijf wat in theaterverlichting doet vast vinden. Die folie is in heel veel kleuren en hittebestendig maar niet zelfplakkend.
Een verhuurder van discolichten zal de kleur die jij wilt waarschijnlijk niet hebben als ze niet al helemaal op rgb-leds zijn overgestapt. Ze gebruik(t)en vooral de primaire kleuren terwijl jij gebroken wit oid wil.

Maar lees ook het bericht van Jordi over kleurenfilters.

Het slechte dimmen naar minimaal is dacht ik eerder een probleem van de dimmer en niet van de led lamp. Heb je wel een led dimmer? Een halogeendimmer werkt met ledlampen niet goed van 0-50%.

Marco
14 December 2016

Na lang zoeken hen ik vorig jaar de perfecte oplossing gevonden in led lampen met een kleurwaarde van 2500 K (zowel dimbaar als niet dimbaar). Het is vooral een kwestie van uitproberen.

Bart
21 December 2016

Wij hebben een veranda laten plaatsen zonder lichtkoepel met de gedachte dat de techniek in LED-lampenland fors zou toenemen. Met in het achterhoofd dat wij in een later stadium verlichting onder de veranda zouden kunnen plaatsen om in de schemeruren een "warm licht effect" te creëren.

Zelf denk ik aan susteemplafondverlichting met minimaal ip54 classificatie.

Wat adviseren jullie?

Karel
12 Januari 2017

We hebben een kleine badkamer met een bol aan het plafond. Die bol is ervoor dat er geen water/vocht in of bij de lamp komt. Daar staat op max. 60W Is die waarde nog steeds belangrijk nu LED lampen bijna de standaard zijn? Er is veel keuze in LED lampen maar hoe of waaraan is te zien of betreffende lamp ook past in die bol? Het is best frustrerend als blijkt dat de gekozen lamp te groot is.

Gerhard
01 April 2017

Heeft iemand ervaring met ledpanelen achter glas-in-lood-ramen? Ik wil twee 60x60 panelen plaatsen achter een glas-in-lood raam van ongeveer 100x70. Geven de panelen voldoende licht om de ramen goed zichtbaar te maken? Welk type licht kan ik het beste kiezen? Is een dimmer noodzakelijk?

johan
24 Oktober 2017

beste gerhard
ik weet het ook niet

Alwin
22 November 2017

Gerhard, Ik ben toevallig ook geinspireerd geraakt voor het verlichten van een kelder met een nepraam. Op Youtube kwam ik deze handige harry DIY Perks tegen die zoiets gemaakt heeft. Hiervoor heeft hij LED strips gebruikt met een CRI>90 en 6500K kleur.
https://www.youtube.com/watch?v=V5uycGosYq4&t=690s (3e project).

martin
23 November 2017

welke led lamp vervangt de osram halospot eco fl 12v 35w?

Dominiek
06 Maart 2018

Vraag; als ik dimbare spotjes van 4000K gebruik, gaat de kleurzachtheid met dimmen van gewoon naar warm wit, of blijft het 'koelere' gevoel ten op zichte vanCALLE SIXTH v.b. 2500 standaard?

Reageren

Copyright © 2019 - Leds Refresh
Alle rechten gereserveerd