Welke LED-strip moet je kopen?

Welke LED-strip moet je kopen?

Op dit moment zijn er veel soorten en maten van LED-strips verkrijgbaar. Maar wat zijn nou de grootste verschillen en hoe maak je de juiste keuze? Hieronder vind je gemakkelijk in drie stappen hoe je bij de jouw juiste LED-strip uitkomt.

Drie stappen voor aanschaf van een LED-strip:  

1.       Wil je één kleur of meerdere kleuren?

Het eerste onderscheid dat valt te maken is enkelkleurige LED-strips die één kleur tonen en RGB  LED-strips die meerdere kleuren kunnen weergeven. Bepaal vooraf dus in welke setting je de LED-strip wilt plaatsen en of meerdere kleuren zijn gewenst, bijvoorbeeld voor extra kleurdimensie bij plaatsing achter de televisie en een enkele kleur voor in een gang. Belangrijk om te weten is dat de kleur wit in helderwit (veel licht nodig) en warmwit (sfeerverlichting) verkrijgbaar is.

2.       Binnen of buiten?

Een ander verschil in mogelijkheden is dat LED-strips wel of niet vochtbestendig en waterbestendig zijn. Mocht je dus een LED-strip aan willen schaffen ter verlichting van een tuinhuisje (buitenshuis), kies dan voor waterbestendige LED-strips (IP65). De vochtbestendige LED-strips (IP44) zijn meer geschikt voor in de badkamer. De binnenshuis LED-strips zijn te herkenen aan IP20. Een overzicht van alle losse LED-strips.

3.       Wil je kunnen dimmen?

Om meer variatie in de lichtsterkte aan te brengen zijn er ook LED-strips die dimbaar zijn. Verschillende dimmers kun je hiervoor gebruiken, maar dit is heel erg afhankelijk van het soort LED-strip wat je aanschaft. Een paar aspecten die voor elke LED-strip gelden zijn:
- Voor elke LED-strip heb je een LED-strip adapter nodig die het voltage terugbrengt van 230V naar 12V. Mocht je de LED-strip aansluiten op een accu (bijvoorbeeld van een boot) dan heb je nog een extra stabilisator nodig.
- Kies je voor éénkleurige LED-strips dan heb je alleen een LED-dimmer voor 12Volt nodig. Dimmers die op 230Volt werken zijn dus overbodig. 

- Bij RGB LED-strips (LED-strips die meerdere kleuren kunnen aannemen) kun je dimmen via een RGB-controller. Het volgende overzicht van RGB-controllers helpt je bij het maken van de juiste keuze.

Lengte bepalen

Na het doorlopen van deze drie stappen hoef je alleen nog de lengte van de LED-strip te bepalen. De LED-strips zijn verkrijgbaar in 1, 2, 3, 4 en 5m en gemakkelijk afknipbaar per 5 of 10cm. Hierdoor is de lengte geheel naar eigen keus. Om de LED-strip gemakkelijk te plaatsen zit er een 3M plakstrip aan de achterkant bevestigd, deze is praktisch op elk materiaal te bevestigen.  

Kant en Klaar

Wil je het nog simpeler? Dat kan! Met de complete Plug-and-Play LED-strip heb je alles in één. De LED-strip adapter, LED-dimmer en de LED-strip krijg je in één pakket thuis geleverd en binnen een paar minuten heb je het geïnstalleerd. 

Toch nog vragen? Stel deze door hieronder een reactie te plaatsen en onze LED-experts proberen je zo goed mogelijk te helpen.

De met een * gemarkeerde velden zijn verplichte velden.

Ik heb de gegevens bescherming informatie gelezen.