Bestaat er nou al écht warme sfeervolle LED?

Bestaat er nou al écht warme sfeervolle LED?

De vraag of wij ook hele warme LED-lampen hebben (en dan wordt niet de temperatuur in graden celcius bedoeld), ontvangen wij geregeld. De gloeilamp geeft het mooiste licht dat er is, dat vind ik nog steeds. Ook een halogeenspotje geeft prima sfeervol licht, vooral als deze gedimd worden. Het bijna oranje licht van een gedimde gloei- of halogeenlamp is haast niet te evenaren met het kunstmatige licht van een LED-lamp. Of toch wel? Niet helemaal. Met de nieuwste technologieen zijn er inmiddels LED-lampen op de markt die wel degelijk sfeervol warm licht produceren!

Flame LED-lamp

Allereerst is het belangrijk te weten dat lichtkleur gemeten wordt in graden Kelvin, wat uitgedrukt wordt in K. Hoe lager deze waarde, hoe warmer de kleur. Koelwit kent een kleurtemperatuur van 6500K, neutraal wit 4000K, een halogeenspotje gemiddeld 3000K, een ongedimde gloeilamp 2700K en de Flame gloeilamp (de decoratieve gloeilampen) ongeveer 2300K. Een voorbeeld van een zeer warme gloeilampvervanger is de Pharox 200 Flame of de krachtigere Pharox 400 Flame. Deze leveren zeer warm sfeervol licht, wat vergelijkbaar is met een Flame gloeilamp.

Dimtone

Een alternatief is de LED Dimtone-technologie van Philips. Deze technologie is toegepast op twee LED-lampen: een LED-gloeilamp en een LED-spot. Deze lampen maken dat de lichtkleur warmer wordt naarmate de lichtsterkte afneemt. Een fantastische innovatie, waar ik nog veel van verwacht de komende jaren.

LED-Kaarslampen kleine fitting

Het vervangen van de gloeilampjes met kleine fitting in bijvoorbeeld kroonluchters is nog een hele opgave. Het vinden van LED-lampjes met soortgelijk licht heeft ons ook veel tijd gekost. Wanneer je de sfeervolle gloed wilt nabootsen kun je het beste kijken naar LED-kaarslampen met een kleurtemperatuur van ongeveer 2400K. Zo hebben wij een gloeilampvervanger van 2300K die ook nog eens dimbaar is.

Andere lichtkleur

Een manier om een beetje vals te spelen is de kleur van het licht gewoon oranje te maken. Heel "warm", maar niet gewenst omdat alles dan oranje kleurt. Een goede warmwitte lamp behoud een breed lichtspectrum wat inhoudt dat alles waar het licht op schijnt zijn echte kleur waarneembaar houdt. Een slechte LED-lamp heeft deze prettige eigenschap niet en dus zal hij alles oranje (of rood) kleuren.

Conclusie

LED-lampen met warm en zacht licht bestaan wel degelijk. Het kan een zoektocht zijn, maar zoals bij alle LED-verlichting geldt hier absoluut: goedkoop is duurkoop!

De met een * gemarkeerde velden zijn verplichte velden.

Ik heb de gegevens bescherming informatie gelezen.