Onze artikelen over LED

Bestaat er nou al écht warme sfeervolle LED?

De vraag of wij ook hele warme LED-lampen hebben (en dan wordt niet de temperatuur in graden celcius bedoeld), ontvangen wij geregeld. De gloeilamp geeft het mooiste licht dat er is, dat vind ik nog steeds. Ook een halogeenspotje geeft prima sfeervol licht, vooral als deze gedimd worden. Het bijna oranje licht van een gedimde gloei- of halogeenlamp is haast niet te evenaren met het kunstmatige licht van een LED-lamp. Of toch wel?

Niet helemaal. Met de nieuwste technologieen zijn er inmiddels LED-lampen op de markt die wel degelijk sfeervol warm licht produceren!

Flame LED-lamp

Allereerst is het belangrijk te weten dat lichtkleur gemeten wordt in graden Kelvin, wat uitgedrukt wordt in K. Hoe lager deze waarde, hoe warmer de kleur. Koelwit kent een kleurtemperatuur van 6500K, neutraal wit 4000K, een halogeenspotje gemiddeld 3000K, een ongedimde gloeilamp 2700K en de Flame gloeilamp (de decoratieve gloeilampen) ongeveer 2300K.

Een voorbeeld van een zeer warme gloeilampvervanger is de Pharox 200 Flame of de krachtigere Pharox 400 Flame. Deze leveren zeer warm sfeervol licht, wat vergelijkbaar is met een Flame gloeilamp.

Dimtone

Een alternatief is de LED Dimtone-technologie van Philips. Deze technologie is toegepast op twee LED-lampen: een LED-gloeilamp en een LED-spot. Deze lampen maken dat de lichtkleur warmer wordt naarmate de lichtsterkte afneemt. Een fantastische innovatie, waar ik nog veel van verwacht de komende jaren.

LED-Kaarslampen kleine fitting

Het vervangen van de gloeilampjes met kleine fitting in bijvoorbeeld kroonluchters is nog een hele opgave. Het vinden van LED-lampjes met soortgelijk licht heeft ons ook veel tijd gekost. Wanneer je de sfeervolle gloed wilt nabootsen kun je het beste kijken naar LED-kaarslampen met een kleurtemperatuur van ongeveer 2400K. Zo hebben wij een gloeilampvervanger van 2300K die ook nog eens dimbaar is.

Andere lichtkleur

Een manier om een beetje vals te spelen is de kleur van het licht gewoon oranje te maken. Heel "warm", maar niet gewenst omdat alles dan oranje kleurt. Een goede warmwitte lamp behoud een breed lichtspectrum wat inhoudt dat alles waar het licht op schijnt zijn echte kleur waarneembaar houdt. Een slechte LED-lamp heeft deze prettige eigenschap niet en dus zal hij alles oranje (of rood) kleuren.

Conclusie

LED-lampen met warm en zacht licht bestaan wel degelijk. Het kan een zoektocht zijn, maar zoals bij alle LED-verlichting geldt hier absoluut: goedkoop is duurkoop!

Mijn vraag aan jou: Heb je ervaring met het aanschaffen van zogenaamde "warmwitte" LED-lampen? Wij horen het graag...

Over Jordi Bron

LED-fanaat en gepassioneerd ondernemer in duurzame technische oplossingen.

Reacties (10)

Ron Haringa
01 December 2015

Beste Jordi,

Onder mijn keukenkasten en wasemkap hangen nog de oude bekende gloeidraad phililea 35 en 60watt(wasemkap) lampen. Maar die van de wasem is (lamp en armatuur) helemaal "op".
De huidige 60 watt gloei zou +/- 400 Lm geven ?.
Op zoek dus naar een mooie (led) vervanger. Nee niet zo'n PEPER duur led stripje van de keuken aanbieder maar even reëel iets van E14 2 tot 4 ? watt(geen idee) dus niet 1 buis van 60 maar 2 lampen van +/- 200 lumen??.
Net 2 led lampen van Calex 200 Lm 2200K 3,4 watt gekocht helaas deze lamp, hoewel heel mooi, geeft toch iets meer maar... te warm (flame)licht.
Ben dus op zoek naar iets van 2400K ?? of 2500?? Kelvin. Ik raak t spoor een beetje zoek. :-)
Welke lamp (lampen) kunnen wij , en waar, vinden welke als goede vervanger voor als 1e deze 60 watt gloei phililea en later de overige 35 watt's

Bij voorbaad dank voor het advies.
Ron.

Francois | Leds Refresh
03 December 2015

Beste Ron,

Zet je wensen even op mail naar info@ledsrefresh.nl dan pakken we uw vraag graag op.

Met vriendelijke groet,

Francois

Ernst Mulder
20 November 2016

Bij ons thuis heb ik alle dimbare lampen vervangen door Dim To Warm lampen van Megaman. Zo'n GU10 spot naast een normale halogeen, je ziet geen verschil in lichtkleur bij het dimmen. Heel blij mee. Lees dat ook Philips nu WarmGlow lampen maakt met het zelfde effect, die heb ik nog niet geprobeerd.

Alias
07 Maart 2017

waardeloos gewoon de led!......
vind led lampenverlichting niet mooi, alsof je een TL buis in je woonkamer aan hebt staan, 400 <a href="/nl/over-led/wat-is-het-verschil-tussen-lumen-en-watt-" title="Lumen" target="_blank">lumen</a> is echt niet mooi, en 200 <a href="/nl/over-led/wat-is-het-verschil-tussen-lumen-en-watt-" title="Lumen" target="_blank">lumen</a> ook niet en als je 50 <a href="/nl/over-led/wat-is-het-verschil-tussen-lumen-en-watt-" title="Lumen" target="_blank">lumen</a> neemt dan is het nog TL effect!

Miranda Derks
25 Maart 2017

wij hebben pas geleden de gloeilampen (warmwit) vervangen door led (later led warm wit) Deze zijn nog steeds witter/feller dan gloeilampenlicht,dus hebben jullie een link die werkt? Want de link hierboven van gloeilamovervanger vn 2300 K werkt niet, die andere linkjes op de pagina werken ook niet helaas.

Patrick Schmidt
05 Augustus 2017

Hier ook aan het testen met led ! Vreselijk.
Gloeilampen blijven toch verreweg het mooiste kunnen ze lullen wat ze willen .....

Patrick Schmidt
05 Augustus 2017

Zoo moeilijk in klassieke lampen en kroonluchters! Ik weet het niet meer ....

Ruud Wilschut
12 Oktober 2017

Ik weet niet wat jullie geprobeerd hebben, maar anno 2017 zijn heel veel ledlampen net zo warm-wit als gloeilampen en zijn er echt goede gloeilampvervangers, ook voor "moeilijke" armaturen als kroonluchters. Zoek maar eens op "LED-filament" en er gaat een LED-wereld open.

Ab
15 Oktober 2017

Klopt er is voor elke lamp wel een goede led verlichting te vinden en zonder verschil met de oude gloei of halogeenlampen. De eerder genoemde dim to warm van megaman zijn echt een aanrader ik heb er momenteel al 30 in gebruik. Dus kijk iets verder dan de standaard led lampen van 1 of 2 euro die zullen meestal tegenvallen.

Han
29 November 2017

Hier ook verschillende ledlampen (niet goedkoop en goed uitgeplozen kleur en licht intensiteit) maar gewoonweg VERSCHRIKKELIJK licht in vergelijking halogeen. Nog liever gewoon donker dan maar brrr naar licht!

Reageren

Copyright © 2019 - Leds Refresh
Alle rechten gereserveerd