Onze artikelen over LED

LED wordt nog goedkoper. Wachten?

LED-verlichting is bezig aan een enorme opmars aan populariteit. Gevolg is een wereldwijde prijsdaling nu de LED-lamp steeds "gewoner" wordt. Waarom zou je dan niet wachten tot het nóg goedkoper wordt?

Het antwoord is vrij eenvoudig: de besparing is groter dan dat de prijzen zullen dalen.

Rekenvoorbeeld besparing LED-lamp

Stel dat je thuis je 40 Watt gloeilamp vervangt door een LED-lamp van 7 Watt. De gemiddelde prijs van een LED-lamp is momenteel € 15,-. Stel dat de betreffende lamp 3 uur per dag en 250 dagen per jaar brandt. Je energieverbruik wordt gemeten in kWh. Een gemiddeld huishouden betaalt € 0,23 per kWh. 

Voor de gloeilamp bedragen de energiekosten: 40 / 1000 x 3 x 250 x 0,23 = , oftewel je gloeilamp kost je € 6,90 per jaar. De LED-lamp kost € 1,20 per jaar ( 7 /1000 x 3 x 250 x 0,23) en dus bespaar je op jaarbasis ruim € 5,- per lamp. Je investering van € 15,- heb je er dus in drie jaar uit en je hoeft de komende tien of twintig jaar geen lampen meer te vervangen.

Wat bovenstaand rekenvoorbeeld aangeeft is dat de prijs zo extreem zou moeten kelderen dat er ongeveer € 5,- per jaar vanaf moet om de besparing in te halen. Oftewel, na drie jaar zou een LED-lamp gratis weggeven moeten worden!

Maar LED wordt ook nog steeds zuiniger, toch?

De LED-lamp is nog lang niet uitontwikkeld. De komende jaren zal de LED-lamp efficiënter worden. De vraag is echter, is het wachten de moeite waard?

Wat uiteindelijk belangrijk is in de besparing die gerealiseerd wordt is het terugdringen van de energiebehoefte van verlichting. Het gaat hier om het opgenomen vermogen uitgedrukt in Watts (W). Het aantal Watts is waar je op moet letten bij de besparingscalculatie en niet zo zeer het percentage dat de besparing weergeeft. Zo is het rendabeler om van 100 Watt naar 80 te gaan, dan van 30 Watt naar 15, terwijl de eerste een besparing van 20% is en de tweede maar liefst 50%. De grootste slag wat betreft het terugdringen van het energieverbuik (W) is nú, namelijk van gloeilampen, halogeenlampen en zelfs spaarlampen naar LED-lampen.

Maar LED wordt ook nog beter van lichtkwaliteit, toch?

Tevens waar. De lichtkwaliteit van een LED-lamp is de komende jaren aanzienlijk toegenomen. De CRI (kleurechtheid) ligt van de meeste LED-lampen inmiddels al op een nette 80. Thuis zal het verschil niet waargenomen worden tussen een standaard LED-lamp met een CRI van 80 en één met CRI 90 (als dat al de komdende jaren gehaald wordt).

De branches waar lichtkwaliteit écht van belang is, denk aan kledingwinkels, dienen hier wel degelijk rekening mee te houden. Gelukkig zijn er ook al professionele LED-lampen en LED-spots die speciaal hier voor ontwikkeld zijn. Voor een thuissituatie is dit echter overbodig en loont de meerprijs hiervan niet.

De LED-lamp heeft nog steeds te maken met het vooroordeel dat het kil en ongezellig licht is. Wij beweren dat als je de juiste LED-lamp kiest dit zeker niet meer het geval hoeft te zijn.

De eerste generatie LED-lampen

Tja, toen was het moment om overstappen dus nog niet. De eerste LED-lampen voor de consument, zo een jaar of zes geleden, hadden een zeer hoge kleurtemperatuur (kil en koud licht), een zeer slechte kleurechtheid (geen kleur in het licht), een slechte powerfactor (stroomverlies) en van de beloofde 100.000 branduren kwam weinig terecht. Niet tóen maar nú zijn LED-lampen wel goed genoeg voor de meeste toepassingen.

Conclusie

Wachten loont niet meer dan nú overstappen. Voorwaarde is wel dat het licht van voldoende kwaliteit is dat het naar wens is.

Wij zeggen: Nú is het moment!

  Over Jordi Bron

  LED-fanaat en gepassioneerd ondernemer in duurzame technische oplossingen.

  Reacties (2)

  Belg
  25 Oktober 2013

  Op basis van dit artikel is mijn conclusie dat ik mijn gloeilampen nog gebruik tot ze het laten afweten, om ze dan wel te vervangen door ledlampen.

  Een lamp van 15 euro zal over 3 jaar inderdaad niet gratis weggegeven worden, maar met de huidige prijsevolutie ziet het er toch naar uit dat ze over 1 jaar - wanneer mijn gloeilamp haar branduren heeft opgebruikt - alweer ca. 3 euro goedkoper zal zijn.

  En de 2 euro die ik nu zou uitsparen door meteen de gloeilamp te vervangen haal ik er achteraf weer uit omdat de aan te kopen ledlamp volgend jaar alweer dat beetje zuiniger en kwalitatiever zal zijn...

  Jordi | Leds Refresh
  25 Oktober 2013

  Beste "Belg",

  De besparing hangt af van de hoeveelheid branduren per dag (of jaar).

  Als de lampen slechts een uur per dag heeft branden heeft u wellicht gelijk. Dan is het nog de vraag of ze binnen een jaar ook inderdaad goedkoper zijn geworden. De besparing is wél een zekerheid. Daar komt bij dat als uw gloeilamp het binnen deze tijd heeft begeven (zeg na een half jaar, wat zeker niet onrealistisch is) u waarschijnlijk niet van de prijsdaling kunt genieten en u dus geld weggegooid heeft.

  U kunt eventueel uitrekenen wat uw besparing is per jaar en hoeveel de prijzen dus zullen moeten dalen om het rendabel voor u te maken. Wij helpen u hier desgewenst graag mee...

  Met vriendelijke groet,

  Jordi Bron
  Leds Refresh

  Reageren

  Copyright © 2019 - Leds Refresh
  Alle rechten gereserveerd