Wat is het verschil tussen Lumen en Watt?

Wat is het verschil tussen Lumen en Watt?

Bij het vinden van de juiste LED-lamp wordt vaak de term ‘Lumen’ gebruikt. Maar wat is dit nou precies? Als LED-leek had ik geen idee wat er met Lumen nou precies wordt bedoeld en ook bij verder zoeken op internet kreeg ik vaak alleen maar wetenschappelijke verklaringen. 

Lumen en Watt

Om het simpel te houden ben ik het gaan vergelijken met Watt. De hoeveelheid Watt (W) geeft namelijk aan wat het energieverbruik is van een lamp. Dit kende ik ook altijd van vroeger als ik weer een nieuwe lamp van 40 Watt moest halen bij de supermarkt. Voorheen was het altijd duidelijk bij een gloeilamp hoeveel Watt je nodig had. Tegenwoordig met de nieuwe soorten verlichting als spaarlampen en LED-lampen ligt dit toch wat anders en kun je dit niet meer één op één met elkaar vergelijken, zo bleek mij. 

Energiezuinig

Overal las ik dat LED-lampen zuiniger waren in energieverbruik. Maar eigenlijk wilde ik met eigen ogen zien en aantonen dat dit ook echt het geval is. Door zelf verschillende soorten lampen te vergelijken ben ik het één en ander gaan vergelijken. Op de verpakking wordt altijd het aantal Lumen en het aantal Watt vermeld. Op zichzelf zegt dit naar mijn idee vrij weinig als je het nergens mee vergelijkt. Daarom heb ik een vergelijking opgesteld van gloeilampen die ik nog had liggen, de spaarlampen uit de supermarkt en onze eigen LED-lampen van Leds Refresh. Ik heb het aantal Watt's en Lumen bekeken en de uitkomsten hieronder in een grafiek gezet. Uiteraard kwam ik tot de conclusie dat LED-lampen energiezuiniger zijn. Maar hoeveel? In de grafiek hieronder heb ik weergegeven hoeveel een gloeilamp, spaarlamp of LED-lamp aan energie verbruikt om dezelfde lichtopbrengst (Lumen) te bereiken. Om met een LED-lamp dezelfde lichtopbrengst (Lumen) te bereiken als met een gloeilamp blijkt dus dat een LED-lamp daar veel minder Watt (energie) voor nodig heeft. Tot zo’n 10x minder! Het verschil tussen de LED-lamp en de spaarlamp is aanzienlijk minder, ook al wordt hier geen rekening gehouden dat een LED-lamp gemiddeld 5x langer meegaat.

Energiebesparing

Als er dus op de verpakking het aantal Watt staat, kijk dan gelijk even naar hoeveel Lumen je daarvoor terug krijgt. Dat gaf mij in ieder geval een veel betere kijk hoeveel ik nou werkelijk bespaar met LED-verlichting. Ik ben tot de conclusie gekomen dat een zuinige LED-lamp tegenwoordig al 60 Lumen per Watt kan leveren. De Pharox 600 is hier een goed voorbeeld van, deze levert 65 Lumen per Watt op en behoort daarmee tot de categorie ‘zuinige LED-lamp voor een lage prijs’.

De met een * gemarkeerde velden zijn verplichte velden.

Ik heb de gegevens bescherming informatie gelezen.