[Infographic] Marktonderzoek LED-verlichting

[Infographic] Marktonderzoek LED-verlichting

Eind augustus hebben we een marktonderzoek uitgevoerd betreffende LED-verlichting bij de mensen thuis. We zaten met de vraag of de LED-lamp al doorgedrongen is tot de Nederlandse huishoudens en wat de consument denkt en weet van de LED-lamp. We zochten het uit door een enquête te verspreiden. De respons viel niet tegen: 280 mensen beantwoordden onze negen vragen.

Enkele opmerkelijke resultaten uitgelicht

 • Ruim de helft van de ondervraagden gaf aan nog helemaal geen LED-lampen in huis te hebben. Bij slechts 11% is de meer dan de helft van alle lampen een LED-lamp.
 • De LED-lamp is nóg zuiniger en gaat langer mee dan de meeste mensen denken. Slechts 30% van de mensen weet dat een LED-lamp wel 90% energie bespaart en dat de LED-lamp gemiddeld 20x zo lang brandt.
 • De gemiddelde prijs van een LED-lamp die een gloeilamp dient te vervangen ligt momenteel rond de € 15,-. Toch is het overgrote deel van de ondervraagden niet bereid om meer dan € 10,- te betalen voor een LED-lamp.
 • De voornaamste reden waarom men nog niet over is gestapt op LED-verlichting is simpelweg “Nog niet over nagedacht”.
 • Van de mensen met ervaring(en) met LED-lampen, heeft slechts 22% een negatieve ervaring en dat komt voornamelijk doordat men het licht kil of onaangenaam vond. Bijna 80% heeft geen negatieve ervaringen met LED.
 • Op de vraag of men van plan is binnenkort (grotendeels) over te stappen op LED-verlichting antwoorde 15% “ja”, 40% “nee” en maar liefst 42% wist het nog niet.

 

Conclusies

 Uit de resultaten kunnen we twee grote conclusies opmaken:

 • Er is nog veel onwetendheid over de besparing en levensduur van de LED-lamp.
 • De markt staat nog aan de voet van de groeicurve. Ontzettend veel mensen hebben nog helemaal geen LED-lampen thuis of slechts een paar. Nu de gloeilamp niet meer verkocht mag worden en spaarlampen veel nadelen kennen, wordt verwacht dat de LED-lamp nog veel populairder zal worden. Zeker als de prijs nog wat zal zakken en een gemiddelde prijs van € 10,- in zicht komt.

Op beide conclusies gaan we met Leds Refresh inspringen. We ambiëren een authoriteit te worden in de LED-wereld door mensen helder te informeren over de besparing en de mogelijkheden van LED-verlichting. Door scherp geprijsd te blijven en hoge kwaliteit te leveren willen we mee blijven groeien met de populariteit van LED.

Dank dank dank

We willen al onze respondenten bedanken voor het invullen van onze enquête. We hebben beloofd drie LED-lampen te verloten, dus hier maken we de drie winnaars bekend:

[tromgeroffel]

 • Frank Bakker
 • Amanda van der Aar
 • Martin C. van Zeelt

Jullie ontvangen een e-mail met meer informatie hierover. We verwachten wel even een happy picture met jullie fantastische prijs ;)

Bekijk hieronder de infographic met de resultaten. We stellen het op prijs als je je bevindingen hieronder in een reactie laat weten. Had je dit verwacht of vind je het juist schokkend?

De met een * gemarkeerde velden zijn verplichte velden.

Ik heb de gegevens bescherming informatie gelezen.