Maak LED-verlichting begrijpelijk

Maak LED-verlichting begrijpelijk

Sinds een paar maanden heb ik me verdiept in de LED-verlichting en na de eerste week zag ik als leek door de bomen het bos al niet meer. Mijn moeder vroeg op een druilige zondagochtend aan mij of LED-verlichting niet iets voor haar zou zijn. Zij had er al vaker over gehoord dat dit een grote besparing op de energiekosten kan opleveren. Toen ik diezelfde ochtend meer informatie over LED-verlichting opzocht werd ik niet heel veel wijzer. Voor de LED-verlichting zijn er ontzettend veel aanbieders op het internet die ieder met hun eigen producten adverteren en naar voren komen in Google. Maar hoe weet ik nou welke LED-lamp de juiste keuze is voor mij.

Technische specificaties

Op veel websites worden alle technische specificaties besproken wat de ene LED-lamp wel kan en de andere weer niet. Termen als kleurtemperatuur gemeten in Kelvin (K), powerfactor (stroomverlies), en de color rendering index (kwaliteit van kleurweergave) worden regelmatig gebruikt om aan te duiden hoe goed de desbetreffende LED-lamp is. Hieruit blijkt dat je je van tevoren goed moet inlezen op het gebied van LED-verlichting voordat je weet welke aspecten van een LED-lamp voor jou belangrijk zijn. 

Hou het begrijpelijk

Toch moet het veel makkelijker kunnen. Het uitgangspunt hierbij is om iemand op een begrijpelijke manier op de hoogte te brengen van jouw product in een kort tijdsbestek. Op het gebied van LED-lampen betekent dit dus dat je uitlegt wat de verschillen zijn tussen LED-lampen en traditionele lampen en tussen LED-lampen onderling. Hierbij in ogenschouw nemende dat het niet te technisch wordt. Bij een bezoek aan een restaurant hoef je ook niet te weten wat voor oven de kok gebruikt en hoeveel borden de ober kan dragen. Je vertrouwt op de kookkunsten van de kok en wilt verder lekker eten. De beslissing voor wat je gaat eten doe je door middel van een menukaart waarin in ‘normale’ taal en staat wat voor eten je kan verwachten. 

Vergelijken van LED-lampen

Voor LED-verlichting kan dit ook. Als consument wil ik weten wat voor LED-lamp ik kan verwachten voordat ik deze via internet bestel. Op veel webshops zie ik inderdaad foto’s van de LED-lamp, maar ik heb alleen iets aan een LED-lamp als deze aan staat. Op 99% van de foto’s staat een afbeelding waar deze uit staat. Tegelijk moet duidelijk zijn wat er anders is aan de lamp, door een kort videofragment is heel gemakkelijk te laten zien wat deze ene LED-lamp speciaal maakt ten opzichte van een andere. Het nadeel van webshops dat je het product niet van tevoren kunt zien of aanraken wordt hiermee gedeeltelijk gedekt. Bij www.ledsrefresh.nl gaan wij deze vertaalslag nu maken. Elke lamp wordt voorzien van een kort filmpje waarin de lamp aan staat en wordt vegeleken met een alternatief. Ons uitgangspunt hierbij is om de enige webshop op het gebied van LED-verlichting te worden waarbij geen specifieke productkennis nodig is om een goede aankoop te doen.  

De met een * gemarkeerde velden zijn verplichte velden.

Ik heb de gegevens bescherming informatie gelezen.