LED-strips als koofverlichting

RGB LED-strip toepassingen

Van het aanlichten van een standbeeld tot de wandverlichting achter de bank, voor steeds meer toepassingen zie je de LED-strip. Vooral de RGB LED-strip is in trek. Je ziet deze voornamelijk terug in koofverlichting, maar ook al geregeld in de tuin. Zo kan (zelfs) mijn moeder inmiddels haar hele keuken van kleur laten veranderen. Waar ze in het begin de discosetting leuk vond, geeft ze nu de voorkeur aan zacht blauw of paar.

Prijsdaling

Een belangrijke reden is natuurlijk de enorme keldering van de prijs. Enkele jaren geleden was het nieuw en de early adaptors betaalden er dan ook grof geld voor. Maar nu de LED-strip een commodity good is geworden is een eenvoudige set voor thuis al voor enkele tientjes verkrijgbaar. 

Verschillende versies

Er zijn tal van soorten en versies verkrijgbaar in de wereld van de LED-strips. Naast de enkele kleuren (wit, warmwit, rood, blauw, groen, etc.) zijn er de RGB LED-strips waarmee elke kleur van de regenboog gemaakt kan worden. Ook het aantal LED's per meter is een variabele die het lichtresultaat uiteindelijk bepaalt. Er is keuze uit 30 of 60 LED'tjes per meter, waarbij de laatstgenoemde dus twee maal zoveel licht geeft. Tot slot moet er een keuze gemaakt worden tussen de verschillende IP-waardes van de LED-strip. Wordt de LED-strip binnen gebruikt, dan volstaat een IP-waarde van 20. Voor vochtige ruimtes is een minimale IP-waarde van 44 vereist en voor buitengebruik zelfs een IP65. Als de LED-strip een IP65-waarde heeft dan kan deze rustig in de regen liggen zonder defect te gaan of een kortsluiting te veroorzaken.

Kwaliteitsverschil

Ik heb inmiddels al leuke toepassingen van de LED-strip gezien waar de vaak trotse eigenaren vaak al voor minder dan 100 euro klaar waren. Zoals bij alle soorten LED-verlichting is ook bij de LED-strips het kwaliteitsverschil enorm en geldt over het algemeen: goedkoop is duurkoop. Met Leds Refresh hebben we nooit de ambitie gehad de goedkoopste te worden, maar met de LED-strips komen we een heel end zonder in te leveren op de kwaliteit. Door de LED-strips rechtstreeks uit de (betrouwbare) fabriek te halen kunnen we de prijs drukken. Tevens werken we met lage marges. Dezelfde kwaliteit voor een lagere prijs is mijn inziens dan ook niet mogelijk. Toch zie je met een beetje speurwerk nog goedkopere LED-strips op het net verschijnen. Ik ben van plan binnenkort een (duur)proef op te stellen om eens kritisch te vergelijken. Uiteraard zal ik de uitwerking en resultaten posten.

De met een * gemarkeerde velden zijn verplichte velden.

Ik heb de gegevens bescherming informatie gelezen.