De plank misslaan met productvideo's

Het idee

Productbeoordelingen en How-to filmpjes op Youtube is conversieverhogend. Iemand die totaal geen verstand van LED-verlichting heeft moet met onze filmpjes snel een helder beeld hebben van de eigenschappen van een LED-lamp. Bijkomend voordeel is dat er op deze manier extra traffic gegenereerd kan worden vanaf Youtube naar de webshop. Fluitje van een cent... Dachten we... Ons eerste filmpje zou een productbeoordeling worden van een gewone LED-gloeilamp. We kozen voor de Pharox 200 van Lemnis Lighting. Een prima gloeilampvervanger voor minder dan een tientje. Ik stelde een lijst op van eigenschappen van deze LED-lamp die ik wilde behandelen en maakte een scriptje. Een kort filmpje moest het worden: 30 tot 45 seconden maximaal.

De uitvoering

Na wat getest te hebben naar een goede set-up en camera-instellingen, schoten we de eerste shots. Het bleek lastig het kort en bondig te houden. Ik bleef maar praten en wilde graag vertellen wat ik allemaal wel niet wist van deze LED-lamp. Een paar scenes van enkele minuten later konden we gaan editten.

Bewerken

Pas bij het importeren van de bestanden in iMovie zagen we dat het filmpje beslist niet kort en bondig was geworden. Het tegendeel was waar: als we niet grondig zouden gaan knippen zouden we ruim 5 minuten aan beeldmateriaal hebben. Ik wilde het probleem nog niet onderkennen en dacht oprecht dat het voor de consument wel nuttig zou zijn. Na het filmpje gezien te hebben moest de consument het wel kopen, toch?

Een kritische blik

Nog vol enthousiasme van mijn presenteerprestaties uploadden we de definitieve versie. We vroegen de eigenaar (Rik) van Greendaddy.nl (een kwalitatieve webshop in bamboetextiel waar we goed contact mee hebben) om feedback. Het filmpje startte en het was angstvallig stil. Na een minuut doorbrak Rik de stilte met: "Is dit voor consumenten?" 
"Uhm, ja voornamelijk wel." 
"Die zijn allang afgehaakt. Loop jij met een spectrusmeter door je huis?" 
"Nee, maar die spectruMmeter bewijst de eigenschappen," verdedigde ik nog. 
"Onzin. Is niemand in geinteresseerd. Ik wil die lamp naast een gloeilamp zien branden. That's it!" Het viel niet te ontkennen dat Rik een goed punt maakte hier. Een productfilm van 5 minuten over de specificaties van een LED-lamp van nog geen 10 euro was eigenlijk ook van de zotte.

Leermoment

Al doende leert men. Als je niet schiet ken je nie scoren. Begint eer ge bezint. De toekomstige productbeoordelingen zullen doelgericht zijn. Kort en bondig en in een fractie van de tijd helder wat het verschil is met traditionele verlichting of een soortgelijk product. Het eerstvolgende filmpje zal dan ook wel door de commissie die Rik (of de consument) heet komen. Het (inmiddels ingekorte) betreffende filmpje vind je hier op Youtube: Productbeoordeling Pharox 200.

De met een * gemarkeerde velden zijn verplichte velden.

Ik heb de gegevens bescherming informatie gelezen.