Alles wat je moet weten over trafo's

Alles wat je moet weten over trafo's

We krijgen veel vragen binnen bij de klantenservice over trafo’s. Vragen als “Is mijn huidige trafo geschikt?” en “Ik wil dimmen, heb ik dan een speciale trafo nodig?” komen haast dagelijks binnen.

Wat is het verschil tussen een trafo, driver of voeding?

Niets. Het betekent allemaal hetzelfde, maar wordt in de markt doorelkaar gebruikt. Wij gebruiken over het algemeen “trafo”.

Wat is het verschil tussen AC en DC?

AC staat voor Alternating Current, wat betekent dat de trafo een wisselstroom geeft. Dit is standaard voor halogeenspotjes op 12 Volt. DC staat voor Direct Current, wat gelijkstroom betekent. LED-trafo’s geven meestal gelijkstroom. Dit is beter voor een 12 Volt LED-lamp doordat er geen schommelingen in de spanning ontstaan, wat de levensduur van de LED-lamp weer ten goede komt.

Wat is het verschil tussen standaard trafo’s en LED-trafo’s?

Een trafo zorgt er voor dat er een laagspanningcircuit ontstaat. In de meeste gevallen wordt de netspanning van 230 Volt omgezet naar 12 Volt. De meeste gewone trafo’s voor halogeenspotjes 12 Volt geven wisselspanning (AC). Een LED-trafo daarentegen geeft gelijkspanning (DC), zodat de LED-lamp een stabiele voeding heeft. De meeste LED-lampen werken dan ook beter op DC trafo’s. Een 12 Volt LED-lamp waarbij expliciet vermeld staat dat deze geschikt is voor AC/DC werkt op zowel wisselspanning als gelijkspanning trafo’s.

Wat is een gewikkelde trafo?

De ouderwetse trafo’s die vroeger voornamelijk voor halogeenspotjes 12 Volt gebruikt werden, zijn in principe ook geschikt voor LED-lampen en LED-spotjes op laagspanning (12 Volt). Deze gewikkelde trafo’s kennen echter wel een paar nadelen. Het eerste nadeel dat we bespreken van dit type trafo is dat deze een bepaald bereik hebben waarop ze functioneren. Aangezien LED over het algemeen heel zuinig is, wordt deze minimale belasting vaak niet gehaald en werkt het niet naar behoren. Een ander nadeel van de gewikkelde trafo is het energieverbruik. Door hun hoge weerstand verbruiken ze zelf ook veel energie, wat een beetje in contrast is met de besparing die de LED-lampen teweeg brengen. Tot slot moet je er rekening mee houden dat een gewikkelde trafo ook een beperkte levensduur heeft. In de meeste gevallen heeft ie al heel wat uurtjes gewerkt en dus kan ie het ieder moment begeven. Een beetje vervelend als je net je nieuwe LED-lampen geïnstalleerd hebt… Maar hoe herken je nou een gewikkelde trafo? Over het algemeen zijn het dikke grote trafo’s die erg warm worden (energieverlies). Wij raden dan ook aan altijd over te stappen op LED-trafo’s.

Welke trafo is geschikt voor mijn LED-strips?

Onze LED-strips werken op bijna iedere LED-trafo. We adviseren de LED-adapter 60W, aangezien deze al voorzien is van de juiste aansluitingen, waardoor je direct je dimmer of controller er op aan kunt sluiten

We hopen dat dit artikel je iets meer geholpen heeft bij de zoektocht naar de juiste LED-trafo. Voor vragen kun je altijd contact opnemen met onze klantenservice.

De met een * gemarkeerde velden zijn verplichte velden.

Ik heb de gegevens bescherming informatie gelezen.