Alles over LED-tuinverlichting

LED-verlichting in de tuin

Nu de lente zich dit jaar zo snel heeft gemeld komen ook de kriebels om de tuin in te duiken waar de oude herfstbladeren wachten om in de groene kliko te worden gegooid. Daarnaast nodigt het zonnetje uit om te beginnen met het planten van nieuw goed, potten, verpotten, inzaaien van groenten en kruiden zodat we tijdens de zomer kunnen genieten van onze tuin. Deze vreugde die we ontlenen aan al het groen in onze tuin wordt nog verhoogd als we een aantal accessoires toevoegen die ook nog licht geven als de zon er niet meer is. Er is in mijn ogen niets vervelender dan vanuit uw keuken in zo’n donker gat te kijken waarin niets valt te onderscheiden Met name als de schemer invalt is het fijn om langzaamaan de verschillende verlichtingselementen aan te zien floepen. Er is tegenwoordig zoveel op dit gebied voorhanden; van op zonnecellen opgeladen lampen tot elektronische bewegingsdetectors die ervoor zorgen dat ongewenste gasten uw tuin betreden. Overigens; er zijn ook al bewegingsdetectors uitgerust met zonnecellen die u naast uw conventionele beveiligingslampen kunt gebruiken; zie het maar als een soort back-up van uw basis beveiligingslamp. Mocht de stroom ooit eens uitvallen dan kan de solarbuitenlamp uitkomst bieden; geen slechte zaak in deze onzekere tijden van energieleveranciers zoals het Rusland-Oekraine verhaal laat zien. M.a.w; het gebruik van een conservatieve, op stroom lopende lamp kan probleemloos worden gecombineerd met alternatieve verlichting die haar energie haalt uit de zon of misschien in de toekomst zelfs uit de wind?

Sfeerverlichting werkend op zonne-energie

Het handigst, goedkoopst en minst onderhoudsgevoelig zijn natuurlijk de lampen die op zonne-energie worden opgeladen en die, wanneer de avond valt, vanzelf aangaan. De lichtjes die hier gebruikt worden zijn praktisch altijd LED-lampen. LED-verlichting in de tuin is de nieuwe trend in tuinverlichting; het is simpel toe te passen, wellicht iets duurder dan de conventionele lampen maar is in het verbruik zo veel goedkoper dat u dit in een mum van tijd ‘ eruit bespaard’ heeft. Niet alleen door boven genoemde argumenten ben ik ben hier een groot fan van maar vooral omdat dit soort verlichting in vele verschillende kleuren is te verkrijgen of om de zoveel seconden verandert van kleur. Zo zijn er solar LED-bloemlichten, drijvende lichten voor in de vijver of waterpartij, dragonfly en vlinderlampen die telkens van kleur veranderen. Deze zijn wel wat prijziger dan de gangbare tuinlampen maar dan heeft u ook wel iets speciaals en duurzaams. Er zijn al tuinen die verlicht worden door alleen LED-lampen. Een voorbeeld is een tuin met 23 LED-lampen die in totaal slechts 23,8 Watt verbruiken! Zo goedkoop krijg je dat niet met de ouderwetse tuinverlichtingselementen.

Kwaliteit en duurzaam versus goedkoop is duurkoop

Voor sfeerverlichting heeft Leds Refresh de Spike LED-fakkel met flikkerend licht zodat het op een echte kaars lijkt. Makkelijk in de grond te steken, waterbestendig en u krijgt 2 jaar garantie. Okay, u betaalt misschien iets meer dan een aanbieding bij bijvoorbeeld de Hornbach of de Blokker maar u weet in ieder geval zeker dat deze lamp er niet na een keer mee stopt. Of erger nog: na aankoop eenmaal in de tuin geplaatst blijkt het goedkope, bij de bouwmarkt gekochte, geval het helemaal niet te doen doordat bijvoorbeeld de draden eruit bungelen. Deze ervaring heb ik meermalen meegemaakt en doet mij de volgende keer nog wel twee keer nadenken voor ik zo’ n aanbieding mee naar huis neem. Er is dus veel kaf onder het koren; uit consumentenonderzoek is gebleken dat heel veel van dit soort aanbiedingen niet langer dan een of twee seizoenen werken en dan is goedkoop duurkoop. Leds Refresh wil daarbij een gids zijn om die keuze makkelijker te maken door alle info in eenvoudige bewoordingen voor u op een rijtje te zetten. Dus voordat u aan de slag gaat is het zinvol eerst eens te informeren wat de mogelijkheden zijn, welke kwaliteit de verschillende soorten tuinverlichtingselementen hebben en hoe lang zij meegaan. Er is zoveel mogelijk op dit gebied; van simpele, kleine lampen die verspreid door de tuin staan, wat grotere versies die u op uw oprijlaan kunt plaatsen tot lampen waar je zelfs over heen kunt rijden. Voor bij die oprijlaan heeft Leds Refresh een aluminium LED-paaltje van 12 volt van het merk Cree dat bekend staat als een van de beste, zo niet de allerbeste LED-fabrikant ter wereld. Met 1 LED-lamp en een energieverbruik van slechts 1 Watt heeft u met deze lamp een solide aanwinst voor in uw tuin. Bij Leds Refresh vind u nog meer verschillende soorten LED-verlichting voor in uw tuin; voor elke situatie vind u bij ons een bijpassend type verlichting. Ik ga hier niet in op alle technische details die hierbij komen kijken want daarvoor is het hier niet de plek.

Solar Sativa

Iets heel anders dat aansluit bij de natuurlijke omgeving van uw tuin zijn de tuinlampen van een team industriele ontwerpers van de Technische Universiteit te Delft. Zij vonden de huidige op zonnecellen werkende, vaak van kunstmateriaal vervaardigde, tuinverlichtingselementen niet passen in een groene tuin en geef hen eens ongelijk. Voor tuinen met merendeels tegels of met een zeer sobere inrichting is dat niet zo’ n probleem. Maar voor een weelderig groene ‘natuurlijke’ tuin is dat een ander verhaal en zo ontstond het idee een solarlamp te ontwerpen, gemaakt van natuurlijk materiaal dat uiteraard bestand moet zijn tegen het Hollandse weer en zo’ n tien jaar mee moet gaan. En zie: de Solar Sativa was geboren. Deze organische tuinlamp lijkt zelfs op een plant waarbij in het hart van de plant de verlichting zit en de flexibele zonnecellen op de ‘ bladeren’ geplaatst zijn. Het materiaal dat deze innovators uiteindelijk besloten te gebruiken voor deze bloemvormige lamp, genoemd Sativa, zegt het al, is hennep; al eeuwenlang een geliefde plant, toepasbaar op vele gebieden, van kleding tot touw en nu dus ook in de tuinverlichting. Helaas heeft de plant een wat zwart imago gekregen door de hallucinogene werking van de vrouwtjesplanten maar wat velen niet weten is dat hennep ook voor vele andere doeleinden gebruikt kan worden. Hennep is goedkoop, in Nederland goed te telen en gemakkelijk verkrijgbaar.

Conventionele buitenlampen

In iedere tuin hoort eigenlijk een licht te schijnen; voor zowel de bewoners als tegen ongewenste gasten met snode plannen. Afhankelijk van hoe donker het in uw tuin is, de grootte ervan en de locatie ten opzichte van de buitenwereld bepaalt u wat voor type lamp u wilt. Het scheelt uiteraard of uw woning in de stad in een rijtje andere woningen staat of dat het een boerderij is; buiten, ver van de bewoonde wereld met weinig andere gebouwen erom heen. Er is voor elk wat wils: Bij de wat meer conventionele buitenlampen kunt u kiezen uit de zogenaamde LED-schijnwerpers die erg veel licht geven, de tuinspots, de grondspots en de zogenaamde Plug-&-Play lampen. Voor nog geen 25 euro heeft u een schijnwerper met LED-lampen waarmee u 90% bespaart ten opzichte van een gangbare halogene bouwlamp en deze gaat 10 keer zo lang mee. Deze schijnwerpers zijn te verkrijgen vanaf 20 tot 250 Watt hetgeen natuurlijk nog steeds een oude benaming is maar voor veel mensen is dit toch een omschrijving waar ze het beste mee uit de voeten kunnen. Voor alle duidelijkheid: nemen we als voorbeeld de krachtigste LED- bouwlamp met bewegingssensor uit het assortiment van Leds Refresh die 50 Watt verbruikt dan staat dat gelijk aan het ‘oude’ 250 Watt. Deze voorbeeldlamp heeft als bijkomend voordeel dat het witte licht, dat door veel mensen als hard wordt ervaren, een tamelijk zachte en warme ofwel de ‘good old’ gloeilamp uitstraling heeft… De nieuwe generatie lampen, ook wel breedstralers genoemd, hebben een betere warmteafvoer hetgeen de levensduur van de LED’s zeker ten goede komt. Plug-&-Play houdt in dat u de lamp in het stopcontact kunt aansluiten en dus zelf de soort en lengte van de bekabeling en LED-verlichting dient uit te kiezen waar dit bij de verschillende soorten spots en schijnwerpers niet altijd het geval hoeft te zijn. De prijzen van deze Plug-&-Play lampen zijn afhankelijk van wat u kiest aan lengte van de bekabeling en de hoeveelheid LED-lampen. Dit soort verlichting is ook verkrijgbaar in handige strips.

Grond- en tuinspots

Wilt u een grond- of tuinspot kopen bij Leds Refresh dan moet u rekenen op een bedrag zo tussen de 13 en 40 euro. De grondspot onderscheidt zich van de tuinspot doordat deze meer gericht is op de belichting van het tegelwerk of een oprijlaan in een tuin dan op een enkelvoudig object waarvoor de tuinspot beter geschikt is. Er zijn grondspots waarbij u de LED-spot zelf kunt kiezen of een grondspot inclusief lichtbron. De prijzen van deze grondspots lopen uiteen van zo’ n 35 euro voor een enkelvoudige grondspot exclusief LED tot ruim 220 euro voor een set, bestaande uit 3 grondspots inclusief LED die eventueel nog te vervolmaken zijn met een dimmer. Voor de tuinspots, die meestentijds gericht zijn op accentverlichting zoals bijvoorbeeld belichting van een beeld of boom, geldt dat de meeste zijn gemaakt voor een 12 Volt LED-spot waarbij u wel weer zelf kunt kiezen uit de soort LED-lamp. De prijzen van de tuinspots varieren van 13 tot zo’ n 65 euro. Deze tuinspots zijn er in alle mogelijk denkbare modellen en materialen; van vierkant tot rond en van aluminium tot roestvrijstaal en chroom. Uiteraard zijn al deze lampen water-of vochtbestendig en op de meeste lampen bij Leds Refresh krijgt u 2 jaar garantie. Als u zelf de sterkte of helderheid van de lampen wilt kiezen dan zijn daar bij Leds Refresh ook mogelijkheden voor. Er zijn zelfs bedrijven op het internet die zich zuiver en alleen met buitenverlichting bezighouden; wandspots, tuinspots, prikspots, staande buitenlampen; keus te over. Door dit overweldigende aanbod is het niet mogelijk om het hier te hebben over de details van alle soorten lampen maar het is meer het idee dat u een overzicht krijgt van wat er mogelijk is. Wanneer u meer de diepte in wilt en behoefte heeft aan specifiekere, technische informatie over de verschillende soorten LED-tuinverlichting dan kunt u terecht op de blogpost van de website Leds Refresh.

De met een * gemarkeerde velden zijn verplichte velden.

Ik heb de gegevens bescherming informatie gelezen.