Hoeveel LED-lampen moet ik hebben?

Hoeveel LED-lampen moet ik hebben?

We krijgen steeds vaker de vraag over hoeveel spots er bijvoorbeeld nodig zijn voor een keuken van x bij y meter. Of hoeveel Platte Downlighters er nodig zijn voor een werkplek. Het spreekt voor zich dat er ontzettend veel variabelen in het spel zijn hier, maar toch helpen we je op weg met een eenvoudig ezelsbruggetje.

Het ezelsbruggetje 1W = 1m2

Wat hier staat is dat voor elke vierkante meter je 1 Watt aan LED-verlichting nodig hebt. Dit gaat uit van een standaard luxwaarde van ongeveer 200 in een standaard ruimte, bijvoorbeeld een woonkamer. Er zijn hierbij heel veel kanttekeningen te plaatsen, maar het geeft een grove eerste indicatie. Je kunt altijd nog bijbestellen mocht je tekort hebben, of retourneren als je teveel hebt aangeschaft.

Welke factoren hebben invloed op het aantal LED-lampen?

Er zijn tal van invloeden die de uiteindelijke luxwaarde (hoeveelheid licht op de vloer) beïnvloeden.

  1. De hoogte van het plafond is natuurlijk van groot belang. Een hoog plafond betekent minder licht op de vloer en dus een lagere luxwaarde. We gaan in dit ezelsbruggetje uit van een standaard plafond in een huis van ongeveer 2,50 meter hoog.
  2. Ramen. Als er veel buitenlicht in de ruimte binnenkomt is er overdag veel minder licht nodig. ’s Avonds is dit niet van toepassing, maar houd hier overdag rekening mee.
  3. De kleur van het plafond, de muren en de vloer? Een witte keuken reflecteert veel meer dan een donkere zolderkamer, waardoor er in die keuken minder lichtpunten nodig zullen zijn.
  4. Soort lamp. Een LED-spot geeft een andere lichtspreiding dan een LED-gloeilamp in een hanglamp. De spot geeft vooral licht op de vloer, terwijl de LED-gloeilamp rondom licht verspreid.
  5. Type en merk LED-lamp. De ene LED-lamp geeft meer licht dan de andere, ook met hetzelfde energieverbruik (Watts). Als het uiterste van een LED-lamp wordt gehaald betekent dit dat de efficiëntie hoog zal zijn en deze veel lumen (licht) per Watts zal geven. Dit gaat over het algemeen echter ten koste van de levensduur.

Werkplekken vereisen hogere luxwaardes

Aangezien het ezelsbruggetje opgaat voor standaard prettige verlichting om in te leven, gaat dit niet op voor werkplekken. Een werkplek zoals een kantoor verdient een luxwaarde van minimaal 350, maar liever nog 500. Het is een norm van de Arbo-dienst aan werkgevers om zich hier aan te houden. Dit betekent dat er ongeveer twee keer zoveel licht nodig is. Voor het bepalen van het aantal lichtpunten op een werkplek adviseren wij uit te gaan van 2 Watt per vierkante meter, oftewel 2W = 1m2.

Conclusie

Wanneer je niet één-op-één gaat vervangen (40W gloeilamp eruit, 8W LED-lamp erin) kan het als een gok aanvoelen hoeveel LED-lampen je nodig hebt. Een ezelsbruggetje hiervoor is om voor elke vierkante meter 1 Watt aan LED-verlichting te proberen, oftewel 1W = 1m2.

De met een * gemarkeerde velden zijn verplichte velden.

Ik heb de gegevens bescherming informatie gelezen.