Onze artikelen over LED

Hoeveel LED-lampen moet ik hebben?

We krijgen steeds vaker de vraag over hoeveel spots er bijvoorbeeld nodig zijn voor een keuken van x bij y meter. Of hoeveel Platte Downlighters er nodig zijn voor een werkplek. Het spreekt voor zich dat er ontzettend veel variabelen in het spel zijn hier, maar toch helpen we je op weg met een eenvoudig ezelsbruggetje.

Het ezelsbruggetje 1W = 1m2

Wat hier staat is dat voor elke vierkante meter je 1 Watt aan LED-verlichting nodig hebt.

Dit gaat uit van een standaard luxwaarde van ongeveer 200 in een standaard ruimte, bijvoorbeeld een woonkamer. Er zijn hierbij heel veel kanttekeningen te plaatsen, maar het geeft een grove eerste indicatie.

Je kunt altijd nog bijbestellen mocht je tekort hebben, of retourneren als je teveel hebt aangeschaft.

Welke factoren hebben invloed op het aantal LED-lampen?

Er zijn tal van invloeden die de uiteindelijke luxwaarde (hoeveelheid licht op de vloer) beïnvloeden.

  1. De hoogte van het plafond is natuurlijk van groot belang. Een hoog plafond betekent minder licht op de vloer en dus een lagere luxwaarde. We gaan in dit ezelsbruggetje uit van een standaard plafond in een huis van ongeveer 2,50 meter hoog.
  2. Ramen. Als er veel buitenlicht in de ruimte binnenkomt is er overdag veel minder licht nodig. ’s Avonds is dit niet van toepassing, maar houd hier overdag rekening mee.
  3. De kleur van het plafond, de muren en de vloer? Een witte keuken reflecteert veel meer dan een donkere zolderkamer, waardoor er in die keuken minder lichtpunten nodig zullen zijn.

  4. Soort lamp. Een LED-spot geeft een andere lichtspreiding dan een LED-gloeilamp in een hanglamp. De spot geeft vooral licht op de vloer, terwijl de LED-gloeilamp rondom licht verspreid.

  5. Type en merk LED-lamp. De ene LED-lamp geeft meer licht dan de andere, ook met hetzelfde energieverbruik (Watts). Als het uiterste van een LED-lamp wordt gehaald betekent dit dat de efficiëntie hoog zal zijn en deze veel lumen (licht) per Watts zal geven. Dit gaat over het algemeen echter ten koste van de levensduur.

Werkplekken vereisen hogere luxwaardes

Aangezien het ezelsbruggetje opgaat voor standaard prettige verlichting om in te leven, gaat dit niet op voor werkplekken. Een werkplek zoals een kantoor verdient een luxwaarde van minimaal 350, maar liever nog 500. Het is een norm van de Arbo-dienst aan werkgevers om zich hier aan te houden.

Dit betekent dat er ongeveer twee keer zoveel licht nodig is. Voor het bepalen van het aantal lichtpunten op een werkplek adviseren wij uit te gaan van 2 Watt per vierkante meter, oftewel 2W = 1m2.

Conclusie

Wanneer je niet één-op-één gaat vervangen (40W gloeilamp eruit, 8W LED-lamp erin) kan het als een gok aanvoelen hoeveel LED-lampen je nodig hebt.

Een ezelsbruggetje hiervoor is om voor elke vierkante meter 1 Watt aan LED-verlichting te proberen, oftewel 1W = 1m2.

Je kunt bij Leds Refresh altijd retourneren binnen 14 dagen als het teveel licht blijkt te zijn, of natuurlijk bijbestellen mocht het te weinig zijn.


Voor vragen kun je een bericht achterlaten hieronder, of contact opnemen met onze klantenservice.

Over Jordi Bron

LED-fanaat en gepassioneerd ondernemer in duurzame technische oplossingen.

Reacties (8)

Leo Zoetbrood
10 April 2014

Kan ik meerdere[ 6 ] led downlighters 3W op een trafo aansluiten?
En welke trafo kan ik het best gebruiken?

Paul
02 Oktober 2016

Wil 2 garages van 20 m2 en 230 cm hoog goed verlicht hebben niet alleen om de auto te parkeren, maar meer ook om te werken en de kasten te inspecteren van binnen
Gedachte een led tl armatuur enkel of dubbel van 150 cm als dichte armatuur
Welke sterkte led tl lampen kies ik???
BVD


Francois | Leds Refresh
05 Oktober 2016

Beste Paul,

Ik ga er vanuit dat de garage een meter of 5 lang is en 4 meter breed met een normale hoogte van 2 - 2,5 meter? Dan zou ik 2x 40 LED lichtbak van 120cm welke zeker voldoende licht geeft. Wilt u echt erg veel licht dan kunt u inderdaad de 56 watt versie pakken van 150cm. Monteer de led lichtbakken verdeeld over de garage zodat overal voldoende licht valt. Met werkplekken opletten dat de bak boven de werkbank hangt anders staat u straks in uw eigen licht te werken. Wellicht een optie om een extra kleine LED lichtbak variant 20 watt 60 cm boven de werkbank te monteren? En de rest verdeeld over de rest van de garage.

https://www.ledsrefresh.nl/nl/led-lichtbak-(tl-vervanger)

Met Vriendelijke groet,

Francois

Alden
30 November 2016

Ik wil inbouwspots gebruiken in mijn plafond.draaibare dimbare 7,5 watt warm leds.
Ik wil ze gebruiken in de volgende ruimtes.
Woonkamer: het is rechthoekig. 8,6 bij 4,5 meter. Eerste gedeelte is keuken. dan eettafel. In de keuken heb ik onder het aanrecht 3 spots en ik wilde daara plafonnière voor de keuken gebruiken als we daar meer licht nodig hebben.
Boven de eettafel gebruik ik een hanglamp.
De spots wil ik gebruiken langs wanden van de zit gedeelte. Vanaf de eettafel is een wand nog van 3,5 meter. Naar de tuin is raampartij met deur totaal 4.55 en de andere wand is het 4 meter tot de trapkast.
Ik dacht om deze spots op 70 cm van de wandmuur te plaatsen. Alleen om de hoeveel meter moet ik er een plaatsen? Hoeveel led spots heb ik nodig? Jouw calculatie is 1 watt per 1 m2. Volgens jouw calculatie is ruimgenomen zit gedeelte 16m2 en woonkamer/keuken eetgedeelte in geheel 36. Dus voor zit gedeelte is 2/3 spots voldoende. En gehele woonkamer 5 led spots hoe zou je deze leds verdelen?
Nu is advies 5 leds 2 bij 3 ,5 meter wanden 3 bij 4 meter wand? Of 6 dan plaats je bij de raam midden op 4,55 gedeelte de 6e spot.
Maar is dat niet overkill voor een zitruimte van 16m2?

Daarnaast wil ik mijn badkamer van dezelfde inbouw led spots voor zien. Badkamer is 2,88 bij 1,85, 5 m2. Plafond hoogte is 2,6 meter voor woonkamer en badkamer! Opbouwd is als volgt. Langs de 2,85 wand van rechts naar links heb je dan eerst toilet, danwastafel met ledlamp dan een90 x185 cm brede douche. Hoeveel spots heb ik nodig en waar zal ik deze plaatsen? Nu dacht ik aan 2 of 3 led-lampen.
2 lijkt mij voldoende. 1 bij toilet en ander bij douche...ongeveer 1meter vaan elkaar verwijderd. Is dat voldoende?
Als ik 3 gebruikt lijkt een beetje overkil.

Stel het zeer op prijs jullie inzichten en advies.

bianca
01 December 2016

Graag advies voor een loods van 2.70 hoog. 4.00 meter breed en 20 meter lang. We hebben armaturen waar er twee in kunnen en nog opgehangen moeten worden. We willen de bestaande led buizen voor tl led buizen vervangen. Hoeveel armaturen moeten wij ophangen in de ruimte en dus hoeveel tl leds van 120 hebben wij nodig als er twee in een armatuur gaan?

Francois | Leds Refresh
01 December 2016

Beste Alden & Bianca,

Stuur ons even een mailtje info@ledsrefresh.nl met je vraag erin. Liefst even met een zo duidelijk mogelijke tekening van de ruimte(s) met maatvoering. Zeker voor Alden met de verschillende ruimtes is dit erg handig om beter advies te kunnen geven.

Met vriendelijke groet,

Francois

Marleen
11 Juni 2017

Boven een bureau van 250x70 cm willen we 3 inbouwspot plaatsen, op een hoogte van 250cm vanaf de vloer (180 cm boven het bureaublad). Papierwerk en laptopwerk worden uitgevoerd aan het bureau. Boven het bureau zit een raam van plm 1m2. Wat adviseert u?

Claudia
15 Juli 2017

Ik ga een ruimte inrichten om te vergaderen. HIer is geen daglicht. De ruimte is 4 meter hoog en 9 x 13 meter in oppervlakte. Nu heb ik lichtbakken die ik kan gebruiken, maar hoeveel moet ik er dan ophangen en hoeveel led moet er in de armaturen?
Of moet ik met spots gaan werken. Wat denk jij?

Reageren

Copyright © 2019 - Leds Refresh
Alle rechten gereserveerd