Onze artikelen over LED

Alles wat je moet weten over trafo's

We krijgen veel vragen binnen bij de klantenservice over trafo’s. Vragen als “Is mijn huidige trafo geschikt?” en “Ik wil dimmen, heb ik dan een speciale trafo nodig?” komen haast dagelijks binnen.

Wat is het verschil tussen een trafo, driver of voeding?

Niets. Het betekent allemaal hetzelfde, maar wordt in de markt doorelkaar gebruikt. Wij gebruiken over het algemeen “trafo”.

Wat is het verschil tussen AC en DC?

AC staat voor Alternating Current, wat betekent dat de trafo een wisselstroom geeft. Dit is standaard voor halogeenspotjes op 12 Volt.

DC staat voor Direct Current, wat gelijkstroom betekent. LED-trafo’s geven meestal gelijkstroom. Dit is beter voor een 12 Volt LED-lamp doordat er geen schommelingen in de spanning ontstaan, wat de levensduur van de LED-lamp weer ten goede komt.

Wat is het verschil tussen standaard trafo’s en LED-trafo’s?

Een trafo zorgt er voor dat er een laagspanningcircuit ontstaat. In de meeste gevallen wordt de netspanning van 230 Volt omgezet naar 12 Volt.

De meeste gewone trafo’s voor halogeenspotjes 12 Volt geven wisselspanning (AC). Een LED-trafo daarentegen geeft gelijkspanning (DC), zodat de LED-lamp een stabiele voeding heeft. De meeste LED-lampen werken dan ook beter op DC trafo’s. Een 12 Volt LED-lamp waarbij expliciet vermeld staat dat deze geschikt is voor AC/DC werkt op zowel wisselspanning als gelijkspanning trafo’s.

Wat is een gewikkelde trafo?

De ouderwetse trafo’s die vroeger voornamelijk voor halogeenspotjes 12 Volt gebruikt werden, zijn in principe ook geschikt voor LED-lampen en LED-spotjes op laagspanning (12 Volt). Deze gewikkelde trafo’s kennen echter wel een paar nadelen.

Het eerste nadeel dat we bespreken van dit type trafo is dat deze een bepaald bereik hebben waarop ze functioneren. Aangezien LED over het algemeen heel zuinig is, wordt deze minimale belasting vaak niet gehaald en werkt het niet naar behoren.

Een ander nadeel van de gewikkelde trafo is het energieverbruik. Door hun hoge weerstand verbruiken ze zelf ook veel energie, wat een beetje in contrast is met de besparing die de LED-lampen teweeg brengen.

Tot slot moet je er rekening mee houden dat een gewikkelde trafo ook een beperkte levensduur heeft. In de meeste gevallen heeft ie al heel wat uurtjes gewerkt en dus kan ie het ieder moment begeven. Een beetje vervelend als je net je nieuwe LED-lampen geïnstalleerd hebt…

Maar hoe herken je nou een gewikkelde trafo? Over het algemeen zijn het dikke grote trafo’s die erg warm worden (energieverlies). Wij raden dan ook aan altijd over te stappen op LED-trafo’s.

Welke trafo is geschikt voor mijn LED-strips?

Onze LED-strips werken op bijna iedere LED-trafo. We adviseren de LED-adapter 60W, aangezien deze al voorzien is van de juiste aansluitingen, waardoor je direct je dimmer of controller er op aan kunt sluiten


We hopen dat dit artikel je iets meer geholpen heeft bij de zoektocht naar de juiste LED-trafo. Voor vragen kun je altijd contact opnemen met onze klantenservice.

Over Jordi Bron

LED-fanaat en gepassioneerd ondernemer in duurzame technische oplossingen.

Reacties (20)

Pietersen
08 November 2013

Goed om te weten!

Jordi | Leds Refresh
08 November 2013

Beste Pietersen,

Fijn dat het je geholpen hebt. Als er nog vragen zijn dan horen we het graag...

Met vriendelijke groet,

Jordi
Leds Refresh

Bart
23 Februari 2014

Kan ik hier geholpen worden.

Ik heb een trafo met 4 aansluitmogelijkheden.
Van links naar rechts: AC in, 230v in,AC Max uit, 230v uit.
Waar moet mijn zwarte/bruine draad en waarop mijn blauwe?
Hoop dat iemand het weet.

Bedankt.

Jordi | Leds Refresh
24 Februari 2014

Beste Bart,

AC betekent dat het wisselstroom betreft en dat het dus niet uitmaakt hoe om u de zwart/bruine en blauwe doet. U dient op twee ingangen deze draden te plaatsen. Heeft u anders een foto van de situatie? U mag deze sturen naar info@ledsrefresh.nl.

Met vriendelijke groet,

Jordi
Leds Refresh

W.v.d.Louw
28 Juli 2014

Beste Jordi,
Ik heb een bestaande tuinlamp waarin een 230 volt E27 fitting. Ik wil overgaan op 12 Volt. Kan ik de E27 fitting vervangen door een 12 Volt fitting. Zo ja, welke?
Of zijn er 12 Volt lampen met E27 fittingen verkrijgbaar?
Vast bedankt voor je advies
W.van der Louw

Robert
10 September 2014

Beste Jordi,
Ik heb een tweetal vragen over LED.
1. Hoe zit het nu eigenlijk met de 10% regel over het vermogen van een dimmer voor LED lampen? Ik heb 6 LED spotjes (230V-dimbaar) van elk 7W en een elektronische dimmer (ik neem aan capacitieve, maar dat staat er niet op) met een bereik van 35-400W. Kan dit? en moet ik nu het vermogen van deze dimmer op 400W of 40W zien ?
2. Ik wil 4 LED panelen van elk 40W dimmen. De panelen zijn dimbaar dmv. een driver. Kun je alle vier de panelen dmv. 1 inbouwdimmer bedienen? zo ja, wat moet dan het vermogen van de dimmer zijn? of moet je iets doen met een PWM dimmer ?
Alvast bedankt !
Robert

Ron Brassé
25 Januari 2015

Beste jordi,
Ik heb 4 ingebouwde halogeenspots van 50 watt rechtstreeks aangesloten op lichtnet, dus 230v.
Nu wil ik deze aan sluiten op een ingebouwde tip/tastdimmer. Bij busch jaeger kan ik dan kiezen uit 2 tastdimmers: U6593U-500INB geschikt voor gloei,halogeen230v en ls tronic trafo en 6560U-101 sokkel geschikt voor gloei,halogeen 230v en Ls gewikkeld. Een is dus geschikt voor gewikkelde trafo,s en een voor elektronische trafo,s (tronic). De laatste is 30 euro duurder.
Zijn beide bj buschdimmers geschikt in mjn geval?

Jan metselaar
03 April 2015

Beste Jordi,

ik heb op een rommelmarkt een schilderij met 11 ledlampjes gekocht. Alleen de adaptor ontbreekt. achterop het schilderij staat 9 Volt. Welke adaptor moet ik
kopen om de lampjes brandend te krijgen?? Wie kan mij helpen

Gerard Lansink
10 Mei 2015

Beste Jordi,
Ik heb een Philips 225b buizenradio ( 1938) die een gelijkstroom gloeispanning van 2 volt nodig heeft en 90 volt gelijkstroom voor de plaatspanning.
Wat kun je mij aanbevelen?

Met vriendelijke groet, Gerard Lansink.

Anita
05 Augustus 2015

Beste Jordi,

Mijn 4 lamps tuin verlichting met 5 watts halogeenlampen heeft een track van 12 volt
Kunt u mij zeggen wat het verbruik is van de lampjes?
Alvast bedankt.

Met vriendelijke groet,
Anita

O. Stubbe
30 November 2015

Ik heb in mijn keuken 6 spotjes met G4 insteeklampjes. Deze zijn aangesloten op 1 transformator waar 6 uitgangen op zitten. Als ik in de spotjes ledverlichting wil zetten, moet er een ledtransformator tussen. Is deze ook verkrijgbaar met 6 uitgangen zoadat ik één tramsformator voor 6 spotjes kan gebruiken?

Vr. groet,

Oscar

Van de Weghe Norbert
28 Februari 2016

Ik heb een transfo in plafondlamp met 20 5V lampjes - deze maakt soms lawaai wanneer hij aanstaat - Is dit gevaarlijk? moet ik de transfo vervangen?,

Hans Even
20 Juli 2016

Ik heb 10 12 volts 10 wat te lampjes in de tuin staan welke trafo raad u mij aan voor een goede verlichting?

jef
21 Augustus 2016

Hoi ik heb een desperado neon led lamp gekocht via marktplaats.
Er zat een ac adapter bij 100-240 volt 12 wat 2.0 amp 50 60 hz.
De lamp gaat wel aan maar na 10 min gaat hij de lamp knipperen.
Ik heb het idee dat de adapter die erbij zit niet de orginele is.
Heeft u een tip welke adapter er wel op past of travo?
gr jef

hugo haneveir
04 December 2016

Beste,

als je met een led transformator (die een DC spanning als uitgangsspanning geeft) de ingangsspanning verlaagt om te kunnen dimmen zal deze uitgangsspanning dan ook een puls breedte signaal geven om zo toch telkens een volle spanning te geven maar gemiddeld minder lichtsterkte geven?
Vriendelijke groeten

Huib
16 Januari 2017

Beste Jordi,

Ik ben docent elektrotechniek. Je verhaal over trafo's raakt kant nog wal. Haal het weg en vraag aan een deskundig iemand hoe het zit.
Groeten, Huib.

Daniël Mantione
25 April 2017

Ik snap de opmerkingen over trafo's ook niet. Trafo's hebben haken en ogen, maar niet dat ze een beperkt bereik hebben: Bij nulbelasting geven ze een prachtig mooie wisselspanning af. Een ringkerntrafo is juist heel efficiënt en in een instalatie waar halogeenlampen gebruikt worden (die prima werken op wisselstroom), is een ringkerntrafo vaak de meest energiezuinige oplossing.

Geschakelde voedingen kunnen heel efficiënt zijn, degene die voor computers gebruikt worden halen hele hoge rendementen. Maar geschakelde voedingen voor verlichting zijn vaak juist een stuk minder efficiënt en dan vooral bij lage belasting. Omdat led's zuinig zijn is de kans groot dat je een lage belasting hebt,

nick
02 Mei 2017

"trafo, driver of voeding? Het betekent allemaal hetzelfde..."
Neen!
- trafo of transformator zet wisselspanning om naar een andere wisselspanning, zonder regelcircuit. de uitgangsspanning varieert dus rechtevenredig met de ingangsspanning.
- driver is een voeding die een gelijkspanning met een constante stroom levert.
- voeding is als een trafo, maar heeft regelcircuits om een constante spanning te leveren.

Poly Van Veirdeghem
12 Mei 2017

Geachte
kan ik 25 ledjes rechtstreeks aansturen met een led transfo
UW ANTWOORD DANK BIJ VOORBAAT
P. Van Veirdeghem

Vanvinckenroye
18 November 2017

Beste,
Een tuinverlichting met 5 LED lampjes van 3 watt. Kan de transvo voor LED van 0 tot 60 watt in het begin van de lijn op 10 à 15 meter geplaatst worden.

Reageren

Copyright © 2019 - Leds Refresh
Alle rechten gereserveerd